Severna Koreja izvela simulaciju nuklearnog napada na Južnu Koreju (FOTO)

Taktička vežba je izvedena u znak upozorenja na ranije raspoređivanje američkih strateških bombardera u regionu

Severna Koreja saopštila je da je izvela taktičku vežbu simulacije nuklearnog udara na komandne punktove i aerodrome Južne Koreje, u znak upozorenja na ranije raspoređivanje američkih strateških bombardera u regionu.

"Američki imperijalisti su 30. avgusta pustili formaciju B-1B nuklearnih strateških bombardera da zajedno sa oružanom bandom Republike Koreje na nebu iznad Istočnog i Zapadnog mora izvedu zajedničku vežbu formacije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje", preneli su severnokorejski državni mediji izjavu generalštaba.

U izjavi se dodaje da je u skladu sa tim severnokorejska vojska u sredu uveče organizovala vežbu taktičkog nuklearnog udara koja je simulirala nuklearni udar na glavne komandne centre i operativne aerodrome vojske Republike Koreje.

"Raketna jedinica je ispalila dve taktičke balističke rakete severoistočno od međunarodnog aerodroma u Pjongjangu i tačno izvela svoju misiju nuklearnog udara", izvestila je Centralna telegrafska agencija Koreje (KCNA).

Prethodno je vojska Južne Koreje saopštila da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more, nekoliko sati nakon što su SAD rasporedile bombardere B-1B u sklopu savezničkih vazdušnih vežbi.

Avanturističke agresivne vojne vežbe

Sjedinjene Države i Južna Koreja, u okviru vežbi "Ulči Štit slobode", razrađuju scenario koji uključuje preventivni nuklearni udar na Severnu Koreju, navodi se u saopštenju Generalštaba Korejske narodne armije (KPA), a prenosi Centralna telegrafska agencija Koreje (KCNA).

"Avanturističke agresivne vojne vežbe protivnika dostigle su svoj vrhunac. One predstavljaju ozbiljnu pretnju, jer samo odgovaraju scenariju preventivnog nuklearnog udara na DNRK", navodi se u izveštaju.

Kako navodi agencija, u vežbama su učestvovale vojska, mornarica i vazduhoplovstvo.

Ranije se saznalo da će Južna Koreja prvi put posle šest godina održati nacionalne vežbe u slučaju vazdušnog udara.

Naime, Južna Koreja i Sjedinjene Države održavaju godišnju zajedničku vežbu "Ulči Štit slobode" od 21. do 31. avgusta. Pjongjang redovno kritikuje Vašington i Seul zbog ovakvih manevara u regionu Korejskog poluostrva.