Nedovoljno liberalni: Kanada savetuje oprez LGBT i "ljudima sa dva duha" koji putuju u SAD

Broj demonstracija protiv LGBT u Americi prošle godine porastao je čak 30 puta u odnosu na 2017. godinu

Kanada je LGBT državljane koji planiraju putovanje u susedne SAD upozorila na rizike i "potencijalne opasnosti" zbog nedavno usvojenih zakona u pojedinim državama, prenosi Rojters.   

Broj demonstracija protiv LGBTK u Sjedinjenim Državama prošle godine porastao je čak 30 puta u odnosu na 2017. godinu, a na snagu stupaju pravne odluke kojima se ograničavaju određeni segmenti LGBT pokreta, poput zabrane operacija promene pola na maloletnicima.

Novi kanadski saveti za putovanja u Ameriku sada uključuju poruku upozorenja za sve one koji sebe smatraju "ljudima koji u sebi imaju dva duha", lezbijkama, gej, biseksualnim, transrodnim, onima koji preispituju svoj pol i interseksualnim ljudima, odnosno skraćeno 2SLGBTKI+.

"Dvoduhi ljudi" za čiju bezbednost se kanadska vlada brine, zapravo su potomci kanadskih starosedelačkih naroda koji se osećaju kao da u sebi "imaju i muški i ženski duh".

"Pojedine američke države su donele zakone i politike koje mogu uticati na 2SLGBTKI+ osobe. Proverite relevantne državne i lokalne zakone", kaže se u savetu.

Upitana zašto su saveti dopunjeni, zamenica premijera Kanade Kristija Frilend, je poručila da je kanadska vlada angažovala stručnjake "da pažljivo pogledaju širom sveta i da prate da li postoje posebne opasnosti za određene grupe Kanađana".

Sjedinjene Države su glavna turistička destinacija za Kanađane, a samo u junu su se sa putovanja južno od granice vratilo njih oko 2,8 miliona. Prema zvaničnim podacima objavljenim prošle godine, oko četiri odsto kanadske populacije, odnosno oko milion ljudi starosti 15 godina i više se izjašnjavaju kao lezbejke, gej, biseksualci ili druge seksualne orijentacije koje nisu heteroseksualna.