Svet

Zašto su evropske divlje svinje radioaktivne i kakve veze s tim imaju tartufi?

Radioaktivni cezijum koji potiče od hladnoratovskih nuklearnih proba potonuo je u zemlju kontaminirajući jelenske tartufe, gljive koje divlje svinje vole da jedu
Zašto su evropske divlje svinje radioaktivne i kakve veze s tim imaju tartufi?www.globallookpress.com © Lutz Gerken

Nova studija otkrila je da je testiranje nuklearnog oružja tokom Hladnog rata glavni uzrok visokog nivoa radioaktivnosti u populaciji divljih svinja u centralnoj Evropi, što je podstaknuto činjenicom da su im omiljena hrana tartufi koji rastu u kontaminiranoj zemlji, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

To što su divlje svinje zatrovane pripisivano je najpre katastrofi u Černobilju 1986, ali su novi podaci potvrdili da su značajan faktor testiranja nuklearnog oružja sprovedena 1960-ih godina.

Razlog novih istraživanja je podatak da je nivo kontaminacije radioaktivnim česticama godinama opadao kod drugih životinja, što pak kod divljih svinja nije bio slučaj.

Nakon testiranja mesa 48 divljih svinja u Bavarskoj naučnici s bečkog Tehnološkog univerziteta i Univerziteta Lajbnic iz Hanovera otkrili su da je njihova radioaktivnost u značajnoj meri uzrokovana starijim, hladnoratovskim nuklearnim probama čije se posledice još osećaju u tlu te oblasti.

Naime, radioaktivni cezijum je potonuo u zemlju kontaminirajući jelenske tartufe, gljive koje divlje svinje vole da jedu, ali koje se ne koriste u ljudskoj ishrani, preneo je časopis "Envajormental sajens end tehnolodži".

Studija je istakla i da kontaminacija divljih svinja neće uskoro nestati, jer će sve više radioaktivnog cezijuma iz Černobilja prodirati dublje u tlo, dodatno zagađujući tartufe.

Uz to ove životinje ugrožavaju bavarske šume budući da se ne ubijaju zbog mesa tako da njihova populacija vrlo brzo raste.

image