"Telegraf": Američki avioni F-35 sa nuklearnim naoružanjem u Britaniji

Kako tvrdi neimenovani izvor iz britanskog Ministarstva odbrane, dve eksdarile aviona F-35, koji su sposobni da nose nuklearne bojeve glave, biće dopremljene krajem ove godine

Dve eskadrile F-35 uskoro bi mogle da budu dopremljene u Britaniju, u iznajmljenu bazu RAF-a u Lejkenhitu, što izaziva strah od novog hladnog rata, izveštava "Telegraf".

Mlaznjaci F-35 mogu da nose taktičko nuklearno oružje i sposobni su za prikupljanje obaveštajnih podataka. Zvanični dokumenti vlade SAD pokazuju da se nuklearno oružje vraća na britansko tlo, budući da američki Kongres treba da odobri izdvajanje 50 miliona dolara budžetskih sredstava za adaptaciju ove baze RAF-a.

Neimenovani izvor iz britanskog Ministarstva odbrane je saopštio: "U ovoj bazi će biti smešteni avioni F-35, koji će biti dopremljeni krajem ove godine, ili, možda, naredne."

Izvori iz britanskih oružanih snaga ocenjuju da je ova odluka predstavlja "značajan potez", jer će 54 aviona F-35 zameniti postojeće F-15. Izvor iz Ministarstva je objasnio da su, za razliku od F-15, F-35 savremeniji avioni, koji imaju veći domet, što je posebno značajno ako nose nuklearno naoružanje.

Strateška igra pokera

Ukupno 110 američkih nuklearnih bombi bilo je uskladišteno u bazi u Lejkenhitu do 2008. godine, kada su uklonjeni jer je nestalo pretnje od nuklearnog rata.

Ministarstvo odbrane odbilo je da odgovori na pitanje da li će američke nuklearne bojeve glave biti raspoređene u Britaniji. Mogući povratak američkog nuklearnog oružja na tlo Britanije eksperti ocenjuju kao još jedan dokaz da je Zapad ušao u novi hladni rat.

Penzionisani komandant NATO-ovog Zajedničkog hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog puka Hamiš de Breton Gordon je izjavio: "Ovo je apsolutno novi hladni rat, to je strateški korak na samoj ivici, koji podseća na igru pokera. Ako SAD postavljaju nuklearno oružje na tlo Britanije, to je jasna poruka Rusima da su oni ozbiljni."

"Odvraćanje je zaista sredstvo odvraćanja samo pod uslovom da neprijatelja ubedite da ćete ga iskoristiti", dodao je on.

Poslanik Mat Henkok, čija izborna jedinica Zapadni Safolk pokriva ovu bazu, rekao je da on pozdravlja "moguće proširenje baze": "Dobro znam koliko je Lejkenhit poseban i prepoznajem važnost jačanja naše posvećenosti zajedničkoj bezbednosti i demokratskim vrednostima."

"Ljudi iz Zapadnog Safolka su ponosni zato što mogu da požele dobrodošlicu američkom osoblju", dodao je Henkok.

Tobijas Elvud, predsednik Komisije za odbranu, izjavio je: „Ako Amerikanci veruju da treba da skladište nuklearno oružje sa ove strane Atlantika, to samo pokazuje koliko je ovaj svet opasno i složeno mesto."

Takođe, Elvud je naglasio da je Britanija "deo strateškog saveza", u kome su joj "SAD najbliži partner", dodajući: "Ako Amerikanci veruju da je u našem širem bezbednosnom interesu da nuklearno oružje bude dopremljeno u Britaniju, mi treba da ih u tome podržimo."

Britanija, isturena baza SAD u Evropi

Direktor Projekta za nuklearne informacije iz Federacije američkih naučnika Hans Kristensen smatra da je moguće premeštanje nuklearnog oružja na ovu lokaciju, kao i da to pokazuje analiza zvaničnih dokumenata američke vlade.

Trenutno postoji oko 150 nuklearnih gravitacionih bombi B-61, koje su stacionirane u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Turskoj.

"Sada vidimo znakove da bi mogli da dopreme nuklearno oružje i u Lejkenhit", rekao je Kristensen, dodajući da su finansijska sredstva za tu bazu koja treba da odobri Kongres, "namenjena skladištima za nuklearno oružje i stanovima za osoblje."

Kristensen kaže i da bi britanski premijer Riši Sunak morao da odobri skladištenje nuklearnog oružja na tlu Britanije, kao i predsednik SAD.  

Organizacija Kampanja za nuklearno razoružanje (CND) obećala je da će sprečiti povratak američkog nuklearnog oružja na britansko tlo. CND je upozorio da će, ukoliko se takvo oružje ipak vrati, "Britanija ponovo postati isturena nuklearna baza SAD u Evropi."