Svet

Papa Francisko gaji "naklonost" i prema Rusiji i prema Ukrajini

Vrhovni poglavar Katoličke crkve je rekao da zbog iskustva u detinjstvu ima "naklonost" prema Ukrajini, a da takođe "veoma ceni ruski humanizam"
Papa Francisko gaji "naklonost" i prema Rusiji i prema UkrajiniAP © Tanjug/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

Konflikt između Rusije i Ukrajine duboko rastužuje papu Franciska, jer ima veliku "naklonost" prema obe zemlje. 

"Imam veliku naklonost prema ruskom narodu, a takođe i prema ukrajinskom narodu", kazao je papa novinarima, podsećajući na svoje iskustvo u detinjstvu zahvaljujući kojem je stekao naklonost prema Ukrajini.

"Kada sam imao jedanaest godina, bio mi je blizak jedan sveštenik koji je služio na ukrajinskom, a nije imao oltar, i naučio me je da služim misu na ukrajinskom, i sve ove ukrajinske pesme", rekao je papa Francisko u svom avionu na povratku iz Bahrein.

Papa je pozvao na udržavanje od okrivljavanja ruskog naroda za neprijateljstvo, da umesto toga za "okrutonost" u sukobu treba okriviti "plećenike, vojnike koji idu u rat kao u avanturu".

"Više volim da razmišljam o tome na ovaj način, jer visoko cenim ruski narod, ruski humanizam. Pomislite samo na Dostojevskog, koji nas do danas inspiriše, inspiriše hrišćane da razmišljaju o hrišćanstvu", objasnio je on.

Papa Francisko je od izbijanja sukoba u Ukrajini krajem februara više puta pozvao obe strane na "trenutni prekid vatre" i da pregovaraju o "rešenjima koja nisu nametnuta silom, već konsenzusnom". Međutim, pregovori Moskve i Kijeva su prekinuti još u aprilu. U septembru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zvanično rekao da odbija svake pregovore s Moskvom dok je na vlasti predsednik Rusije Vladimir Putin. Taj potez je podstaknut referendumima održanim na bivšim ukrajinskim teritorijama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

 

image