Svet

Kim Dotkom: Kina je dala Rusiji informaciju o poruci Liz Tras

Multipolarni poredak sa novim finansijskim sistemom je neizbežan, a na Americi je da prihvati da više ne može da vlada svetom, piše biznismen
Kim Dotkom: Kina je dala Rusiji informaciju o poruci Liz Traswww.globallookpress.com © Fiona Goodall / Stringer

Najverovatnije je Kina ta koja je Rusiji predala obaveštajne podatke o tome da je poruka "gotovo je" bivše britanske premijerke Liz Tras poslata ubrzo nakon sabotaže Severnog toka, smatra finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom.

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin juče je saopštio da je dobio "indirektnu potvrdu" da je poruka Trasove koju je ona navodno poslala američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu bila upravo o sabotaži Severnog toka, a Dotkom ističe da je napad na uređaje britanske vlade i povezane naloge prost za hakere kineske vlade, za koje kaže da mogu da pristupe najvećem broju uređaja i servera koji su povezani na Internet.

On navodi da su sajber sposobnosti Kine takve da se čak i Sjedinjene Američke Države žale na veliki gubitak podataka usled kineskih sajber napada.

"Pogledajte samo strah SAD od "Huaveja". Nakon curenja američkog digitalnog špijunskog arsenala i sajber metoda sa hiljadama dokumenata koje su objavili Edvard Snouden i "Vikiliks" počela je globalna trka u sajber naoružanju. Konkurenti američkih obaveštajnih službi značajno su unapredili svoje sposobnosti. Rezultat: Kina sada dominira sajber prostorom", piše Dotkom na Tviteru.

Biznismen napominje da je pitanje o odgovornima za dizanje u vazduh gasovoda Severni tok bilo najozbiljnije pitanje u obaveštajnim krugovima od napada 11. septembra 2001. godine, ali dodaje da je "zavladao šok" kada je stigao odgovor obaveštajnih agencija da su počinioci pronađeni zbog dve reči - "gotovo je".

"Sada imamo potvrdu od šefa ruske Spoljne obaveštajne službe da je poruka "gotovo je" stvarna. Možda je on kredibilniji od američkih kolega koje su toliko puta uhvaćene u lažima? Sledeće veliko pitanje je: Kako će Rusija odgovoriti? Najpametniji potez je ne raditi ništa", ističe Dotkom.

"Zašto? Zato što Rusija pobeđuje. Mediji vam to ne govore, ali nezavisni vojni stručnjaci su saglasni da će Ukrajina pasti nakon predstojeće zimske ofanzive sa novim ruskim pojačanjima, bez obzira na to koliko oružja SAD i NATO budu poslali onome što bude ostalo od ukrajinske vojske", procenjuje on.

Dotkom dodaje da svi znaju ko je uništio Severni tok, te da sve više država Rusiju i Kinu vidi kao racionalne aktere, kao i da BRIKS dobija sve veću podršku.

"Multipolarni poredak sa novim finansijskim sistemom je neizbežan. Što više SAD budu eskalirale sukob sa Rusijom i Kinom oko svetske dominacije, to više ubrzavaju sopstvenu propast. Većini nacija se dopada koncept da imaju pravo glasa u međunarodnim poslovima u multipolarnom poretku sa multinacionalnom rezervnom valutom podržanom realnom imovinom", navodi biznismen.

Dotkom analizu zaključuje pitanjem da li će Amerika prihvatiti činjenicu da ne može da vlada svetom ili će uništiti svet jer ne ne može da prihvati da je život na štetu drugih završen.

Ranije je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila da Velika Britanija treba da prokomentariše tvrdnju da je Tras poslala kontroverznu poruku, jer "milioni ljudi širom sveta imaju pravo da znaju šta se desilo sa svetskom energetskom bezbednošću" i da li su SAD i Velika Britanija odigrale ulogu u napadu.

image