Svet

EKOKAS osuđuje državni udar u Gabonu

Očekuje se sazivanje hitnog sastanka Konferencije šefova država i vlada Centralnoafričkog saveta za mir i bezbednost kako bi se razmotrila situacija u Gabonu
EKOKAS osuđuje državni udar u Gabonu© ORTN via AP, File

Komisija Ekonomske zajednice zemalja Centralne Afrike (EKOKAS) najoštrije je osudila upotrebu sile u Gabonu u službi "rešavanje političkih sukoba i dolaska na vlast" i pozivala na povratak ustavnog poretka.

"Komisija EKOKAS najoštrije osuđuje upotrebu sile u službi rešavanja političkih konflikata i dolazak na vlast i apeluje na političke sposobnosti naroda Gabona kako bi mogli da preduzmu sve mere u okviru državnog dijaloga za brz povratak ustavnog poretka", navodi se u saopštenju organizacije.

Kako je navedeno, komisija nastavlja pomno da prati situaciju u zemlji, a očekuje se sazivanje hitnog sastanka Konferencije šefova država i vlada Centralnoafričkog saveta za mir i bezbednost kako bi se pravilno razmotrila situacija u Gabonu i odredio put dalje.

Podsećamo, grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se juče na nacionalnoj televiziji kada su saopštili da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno telo objavilo da je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

image