SAD: Nacionalna garda će štititi međuizbore od sajber napada

"Korupcija na predstojećim izborima će biti toliko velika da je skoro nemoguće predvideti ishod", upozorava poznati američki analitičar Martin Armstrong

Stručnjaci za sajber bezbednost američke Nacionalne garde spremni su da štite američke međuizbore od kompjuterskih napada sledeće nedelje, potvrdili su zvaničnici. 

Nacionalna garda će na međuizborima dobijati informacije od Agencije za sajber bezbednost, najvažnije institucije zadužene za zaštitu izborne infrastrukture od sajber pretnji, piše "Politiko".

Tod Hant, general Nacionalne garde Severne Karoline, rekao je da je njegova država osnovala zajednički centar za sajber misije koji čini osoblje Nacionalne garde i saradnici iz Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture, kao i osoblje Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

"Pojačaćemo nadzor tokom izbora kako bismo osigurali da imamo 24-časovnu zaštitu tokom čitavog procesa", rekao je Hant. "Mi smo građani vojnici, živimo u ovoj zemlji i brinemo o svim našim državnim izborima".

Komandant Vazdušne nacionalne garde države Vašington Gent Velš izjavio je da je pomoć Nacionalne garde važna državama i okruzima u odbrani od bilo kakvih potencijalnih "napada na državu".

Strah od spoljašnjih, ali i unutrašnjih faktora

"Prevara na međuizborima sledeće nedelje biće toliko da je skoro nemoguće predvideti rezultat. Kada bi izbori bili pošteni, republikanci bi osvojili i Predstavnički dom i Senat", upozorio je poznati američki geopolitički analitičar Martin Armstrong.

Armstrong je objasnio da je, između ostalog, Pensilvanija poslala stotine hiljada glasačkih listića ljudima koji nemaju dokumenta, ili čak uopšte nisu američki državljani, kao i da su glasačke listiće poštom slali u Kanadu.  

"Nije bitno ko će pobediti. Niko neće prihvatiti ovu stvar, i to je problem", rekao je Armstrong u intervjuu za "Ju-Es-Ej-Vočdog".

Analitičar je ocenio da zbog predstojeće izborne prevare bivši predsednik Amerike Donald Tramp možda neće moći da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima.

"Možda nećemo ni imati izbore 2024, i to verovatno zato što rezultati ovih izbora neće biti prihvaćeni. Šta raditi kada je ceo sistem toliko korumpiran? Sjedinjene Države neće postojati posle 2032, a pre toga ćemo morati da redizajniramo vladu od nule. Amerika se uništava, i uvek je apsolutna korupcija ono što ruši države", ocenio je američki analitičar.

Armstrong smatra da je trenutno na delu globalni napor da se maksimalno smanje naftni energetski kapaciteti.

"Morali su da se otarase Trampa. Drugi koji im je stao na put bio je Bolsonaro. Zatim su tu Putin i Si Đinping. Mislim da će naterati istoričare da se za 50 godina osvrnu na ovaj sadašnji period i nazovu ga 'Ratovi klimatskih promena'. Pokušavaju da, što je više moguće, smanje naftne energetske kapacitete", tvrdi Armstrong.