Svet

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju ući u EU što pre

Šef evropske diplomatije je poručio i da blok odbacuje nasilno preuzimanje vlasti u Gabonu i poziva sve strane na uzdržanost
Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju ući u EU što pre© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ukrajina mora postati članica EU, a takođe i Zapadni Balkan i to što pre, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove u bezbednost Žozep Borelj posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u španskom gradu Toledu.

On je dodao da EU treba da bude spremna da primi 10 novih država članica.

Borelj je kazao i da je jedna od tema današnjeg sastanka bilo i proširenje Evropske unije, kao i da je špansko predsedništvo EU predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana, kao i da su se ministri složili da se to dogodi.

On je rekao da je sukob u Ukrajini imao "kolateralni efekat ubrzavanja procesa proširenja, a taj proces se svakako zasniva na zaslugama."

"Jedna država postaje članica onda kada ispuni sve uslove. Ali istovremeno smatram da je dobro imati politički cilj - horizont - kako bi taj proces dobio politički podsticaj. Mi takođe moramo biti spremni na proširenje kojem bi Evropskoj uniji moglo biti pridodato još 10 novih članica", rekao je Borelj.

On je dodao i da bi predlaganje neke vrste "vremenskog cilja" zemljama kandidatima za prijem u EU moglo mobilisati njihovu energiju, prenosi Tanjug.

Nova runda pregovora Beograda i Prištine 14. septembra

Šef evropske diplomatije izjavio je danas da će se nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou održati 14. septembra u Briselu.

Napomenuo je da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se reši situacija.

Borelj o puču u Gabonu

EU odbacuje nasilno preuzimanje vlasti u Gabonu i poziva sve strane na uzdržanost, poručio je Borelj.

"Izazovi sa kojima se suočava Gabon moraju da budu rešeni u skladu sa principima vladavine prava, ustavnog poretka i demokratije. Od toga zavise mir i prosperitet zemlje, kao i regionalna stabilnost", rekao je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, prenosi Rojters.

On je dodao da EU oseća "ozbiljnu zabrinutost" zbog načina na koji su organizovani i sprovedeni predsednički izbori koji su prethodili puču.

"Postoje vojni udari i institucionalni udari, gde ne morate da uzimate oružje, ali ako nameštate izbore da bi preuzeli vlast, to je takođe neregularan način da se to uradi", rekao je Borelj.

On je ranije izjavio da su izbori u Gabonu bili "prepuni nepravilnosti".

Vojna hunta u Gabonu juče je saopštila da je preuzela vlast i stavila predsednika Ali Bonga u kućni pritvor, dok je poništila izborne rezultate koji su Bongu doneli treći mandat.

To je osmi vojni udar u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine.

Osma tranša EU vojne pomoći za Ukrajinu i dalje blokirana

Šef evropske diplomatije istakao je da je osma tranša vojne pomoći za Ukrajinu i dalje blokirana.

"Žao mi je što je osma tranša Evropskog mirovnog fonda i dalje blokirana. Nadam se da ćemo uspeti da je deblokiramo u narednim nedeljama. Ali to je problem koji treba rešiti", rekao je on.

Osma tranša vojne pomoći Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda blokirana je od proleća.

Ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto prethodno je rekao da Budimpešta neće pristati da Ukrajini dodeli još 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda sve dok Kijev ne skine najveću mađarsku OTP banku sa liste "međunarodnih sponzora rata."

image