Svet

Pučisti u Gabonu imenovali novog lidera: Služio i ocu svrgnutog predsednika

Bris Oligui Nguema imenovan je za vođu tranzitornog saveta Gabona
Pučisti u Gabonu imenovali novog lidera: Služio i ocu svrgnutog predsednika© Tanjug/Gabon24 via AP

Oficiri oružanih snaga Gabona imenovali su šefa Republikanske garde, generala Brisa Oliguija Nguemu, za novog lidera države nakon svrgavanja predsednika Alija Bonga u sredu.

Nguema je izabran da vodi tranzitorni savet Gabona nakon sastanka vrhovnih komandanata bezbednosnih snaga, javljaju lokalni mediji.

Pre njegovog imenovanja, vođu puča su likujući vojnici nosili ulicama Librevila. Nguema je ranije služio dugogodišnjem bivšem predsedniku zemlje, Omaru Bongu, pre nego što je ušao u službu njegovom sinu, svrgnutom lideru Aliju Bongu.

Ranije u sredu, vojni oficiri te naftom bogate afričke zemlje izjavili su na nacionalnoj televiziji da su preuzeli kontrolu nad Librevilom.

Saopštenje je usledilo ubrzo nakon što je Gabonski izborni centar (CGE) ukazao da je Bongo osvojio treći mandat sa 64,27 odsto glasova na predsedničkim izborima.

Vođe puča su objavile da su rezultati izbora poništeni i da su sve državne institucije raspuštene, čime je u suštini okončana skoro šest decenija vladavine porodice Bongo.

Kasnije je saopšteno da je svrgnuti predsednik u kućnom pritvoru, dok su njegov sin Nuredin Bongo Valentin, kao i određeni vladini zvaničnici, uhapšeni zbog "veleizdaje."

Nguema, koji je govorio u ime vođa pučista nekoliko sati nakon vojnog preuzimanja vlasti, rekao je za francuski list "Mond" da je zatočeni Bongo "penzionisan", ali da će "uživati sva svoja prava" kao "normalan Gabonac."

Bongo je apelovao na lokalnu i međunarodnu zajednicu da intervenišu, pošto je masa u Librevilu i drugde u zemlji od 2,3 miliona ljudi slavila njegovo svrgavanje.

Politički blok Centralne Afrike, Ekonomska zajednica centralnoafričkih država (EKOKAS), osudio je državni udar u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Blok je kritikovao "upotrebu sile kao sredstva za rešavanje političkih sukoba i pristup vlasti", najavivši "skori" sastanak regionalnih šefova država, kao i šefova za mir i bezbednost, kako bi se utvrdio "put napred."

image