Svet

Preminuo kiparski arhiepiskop Hrizostom

Poglavar Kiparske pravoslavne crkve preminuo je jutros posle duge bolesti, saopšteno je iz sedišta arhiepiskopije u Nikoziji
Preminuo kiparski arhiepiskop Hrizostomwww.globallookpress.com © © Yiorgos Doukanaris

Poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Hrizostom Drugi (81), preminuo je jutros posle duge bolesti, saopšteno je na zvaničnom sajtu arhiepiskopije sa sedištem u Nikoziji.

Arhiepiskop Hrizostom, koji je bolovao od raka i čije se zdravstveno stanje naglo pogoršalo poslednjih nedelja, preminuo je u svom stanu u arhiepiskopiji, objavili su grčki mediji.

Do izbora novog predstojatelja kiparske crkve, dužnost čuvara trona obavljaće mitropolit Pafosa Georgije.

Hrizostom Drugi 16 godina bio je na čelu Kiparske pravoslavne crkve, jedne od 14 autokefalnih crkava koja je, poput Grčke pravoslavne crkve ili Albanske pravoslavne crkve, u rangu arhiepiskopije.

Rođen je 10. aprila 1941. godine na Pafosu, gde je završio srednju školu. Rukopoložen je za đakona 1963, pet godina kasnije preselio se u Atinu gde je završio studije teologije na Atinskom univerzitetu.

Izabran je za mitropolita Pafosa 1978, a za kiparskog arhiepiskopa 2006. godine.

Od mitropolitskih godina, a kasnije i kao arhiepiskop radio je na obnavljanju starih i uspostavljanju novih eparhija, kako bi omogućio efikasnije upravljanje Kiparskom pravoslavnom crkvom koja danas ima 17 episkopa. Radio je na jačanju crkvenog obrazovanja na Kipru, a za vreme njegovog mandata podignuta je i nova Saborna crkva u Nikoziji.

 

image