Svet

Posle bregzita, raste broj Britanaca koji poseduju irske pasoše

Kraj režima slobodnog kretanja doprinosi porastu broja Britanaca sa dvojnim državljanstvom
Posle bregzita, raste broj Britanaca koji poseduju irske pasošewww.globallookpress.com © Artur Widak

Broj Britanaca koji, posle bregzita, imaju irske pasoše porastao je šest puta, izveštava britanski "Telegraf".

U Engleskoj i Velsu sada živi skoro 160.000 Britanaca koji imaju irske pasoše, pokazuju podaci sa popisa stanovništva iz 2021, koje je objavila Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). To je skoto šest puta više u poređenju sa nešto manje od 26.000 ljudi rođenih u Britaniji, koji su imali dvojno britansko-irsko državljanstvo 2011, kada je takođe sproveden popis stanovništva.

ONS je saopštio da ovo povećanje "ukazuje na veće prihvatanje dvojnog državljanstva nakon kraja režima slobodnog kretanja, kada je Velika Britanija napustila EU".

Britanci sa najmanje jednim roditeljom, ili bakom i dedom iz Irske, imaju pravo da podnesu zahtev za dvojno državljanstvo. Posedovanje irskog pasoša daje im mogućnost da se presele ili rade bilo gde u EU.

Irske vlasti su izvestile o porastu broja zahteva za izdavanje pasoša neposredno nakon referenduma o EU 2016. godine. Posle bregzita, u prva tri meseca broj zahteva skočio je za 83 odsto, odnosno 37.000 Britanaca zatražilo je irske pasoše.

Prosečna starost onih koji imaju dvojne, britanske i irske pasoše u Velikoj Britaniji iznosi 47 godina, navodi ONS.

Broj onih koji imaju dva ili više pasoša udvostručio se sa 612.000 u 2011, na 1,3 miliona u 2021. godini, saopštio je ONS.

U periodu od 10 godina do 2021, broj stanovnika koji su rođeni van zemlje i imaju nekoliko pasoša porastao je sa 381.200 na 648.700.

Takođe, broj rođenih u Britaniji, koji imaju više od jednog pasoša, više se nego udvostručio i sada iznosi 587.600. Među ovom grupom, Irci su imali najčešće dvojno državljanstvo, slede Francuzi i Nemci.

Prosečna starost Britanaca koji imaju francuski ili nemački pasoš iznosi 15 godina, što sugeriše da je reč o deci prve generacije migranata.

image