Švajcarski ambasador: Ukrajina ne razume koncept neutralnosti

Ukrajincima konstantno mora da se objašnjava pozicija zvaničnog Berna, rekao je Klaus Vild

Ljudi u Ukrajini ne razumeju švajcarski koncept neutralnosti, rekao je ambasador Švajcarske u toj zemlji Klaus Vild i dodao da Ukrajincima konstantno mora da se objašnjava pozicija zvaničnog Berna i stav o neutralnosti. 

On je posebno ukazao na ukrajinske blogere koji su "ekstremni kritičari" švajcarske politike.

Prema mišljenju Vilda, najbolji odgovor na to je rad na terenu. "Što je naša humanitarna pomoć efikasnija, to će nas bolje razumeti", istakao je diplomata.

U međuvremenu, Švajcarska je najavila da će Kijevu poslati novi paket novčane pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara.

Alpska zemlja nedavno se našla pod žestokim pritiskom nakon što je zabranila Nemačkoj da Ukrajini isporuči municiju švajcarske proizvodnje za oklopna vozila za protivvazdušnu odbranu. 

"Švajcarska ne može da pristane na zahtev za isporuku ratnog materijala švajcarskog porekla u Ukrajinu", saopštila je vlada prošle nedelje, pozivajući se na Zakon o neutralnosti.

Prema tom zakonu, zabranjena je isporuka švajcarskog oružja državama koje su učesnice u međunarodnim oružanim sukobima.

Krajem oktobra, iz vlade u Berna poručili su da neće menjati politiku neutralnosti "uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu", kao i da "trenutna politika pruža dovoljno prostora da se neutralnost koristi kao instrument švajcarske spoljne i bezbednosne politike u sadašnjem međunarodnom kontekstu".