Svet

Šef ukrajinskih vojnih obaveštajaca: Teško da bismo mogli bez zapadnog oružja

Budanov je takođe ustvrdio da "nema razloga za strah da će isporuke oružja biti potpuno obustavljene"
Šef ukrajinskih vojnih obaveštajaca: Teško da bismo mogli bez zapadnog oružjaGetty © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Ukrajini bi bilo veoma teško da nastavi borbu bez vojne pomoći sa Zapada, rekao je u petak načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

"Bilo bi teško, veoma teško. Nema potrebe da okolišamo, bilo bi veoma teško", rekao je on u intervjuu za televizijski kanal 1+1.

Budanov je takođe ustvrdio da "nema razloga za strah da će isporuke oružja biti potpuno obustavljene", prenosi TASS.

Komentarišući kritike Zapada da se kontraofanziva Ukrajine odvija presporo, Budanov je istakao da se ona ne sprovodi za partnere Kijeva.

Pošto dugo najavljivana ofanziva Kijeva nije ostvarila nikakav značajniji proboj ruskih linija odbrane, u Ukrajini se javila bojazan da će sponzori Kijeva smanjiti podršku.

Zvanični Kijev ujedno pokušava da za neuspehe svoje ofanzive okrivi zapadne partnere, koje optužuje za odugovlačenje i neodlučnost kada je slanje oružja u pitanju.

Kako su rekli analitičari za "Blumberg" zapadni partneri su zabrinuti da će se borbena dejstva produžiti jer su im kapaciteti na izmaku, a povećanje proizvodnje naoružanja je teško izvodljivo.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva smatra isporuke zapadnog oružja Ukrajini kao dokaz sve veće umešanosti Zapada u sukob.

image