Šalenberg: Ukrajina ne sme biti "jednakija" po pitanju ulaska u EU od zemalja Zapadnog Balkana

Ne smemo da čekamo, jer ako čekamo, mogli bismo izgubiti te regije. Mogli bismo ponovo izgubiti Ukrajinu... i Zapadni Balkan, rekao je šef austrijske diplomatije

Evropska unija ne može sebi priuštiti da daje prioritet članstvu Ukrajine a da zanemari druge dugogodišnje kandidature poput onih iz Zapadnog Balkana, upozorio je u petak austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Blok mora pažljivo razmotriti svoju politiku proširenja, rekao je Šalenberg gostujući u "Politiko EU konfidenšel" podkastu, iako veruje da Ukrajina i susedna Moldavija pripadaju "evropskoj porodici".

"Ne možemo da imamo Ukrajinu u brzoj, a druge zemlje u zaustavnoj traci. To bi bila geostrateška katastrofa", rekao je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući se na distopijski roman Džordža Orvela "Životinjska farma", Šalenberg je naglasio da bi EU trebalo da izbegava sistem u kojem su neke zemlje "ravnopravnije od drugih."

Austrijski ministar je napomenuo da je EU pre oko 20 godina obećala članstvo zemljama Zapadnog Balkana, ali da nije ispunila to obećanje.

On je pozvao Brisel da ostane pri svojim obećanjima i odustane od "binarnog razmišljanja" o članstvu, sugerišući da bi državama kandidatima trebalo dozvoliti određeno učešće u razmatranjima i aktivnostima EU.

"Ne smemo da čekamo, jer ako čekamo, mogli bismo izgubiti te regije. Mogli bismo ponovo izgubiti Ukrajinu... i Zapadni Balkan", upozorio je Šalenberg. On je dodao da ako EU ne može da dokaže svoj kredibilitet u sopstvenom susedstvu, neće moći da igra značajnu ulogu na globalnom nivou.

Ukrajina je svoje težnje da se pridruži EU proglasila za nacionalni strateški cilj pre nekoliko godina, ali je formalno podnela zahtev za članstvo tek krajem februara 2022, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u toj zemlji.

Moldavija je sledila Ukrajinu nekoliko dana kasnije, a Kijev i Kišinjev su dobili status kandidata za članstvo u EU u junu iste godine.

Međutim, zvaničnici EU su odbili da odrede konkretne rokove za pridruživanje Ukrajine, rekavši da ona mora da se pozabavi pitanjima kao što je raširena korupcija, kao i da uvede sveobuhvatne pravne reforme.

Kandidatura Moldavije za članstvo je komplikovana zbog nerešenog pitanja njene otcepljene republike Pridnjestrovlje.