Novi korupcijski skandal u Ukrajini? Tužilaštvo otkrilo nezakonite ugovore o hrani za vojsku

Dodatni sporazum je predviđao kupovinu paketa obroka koji ne zadovoljavaju standarde ishrane za vojno osoblje utvrđene ukrajinskim zakonom, navode u tužilaštvu

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je danas da je utvrđeno da postoje nezakoniti ugovori o kupovini vojnih prehrambenih kompleta koji je Ministarstvo odbrane te zemlje zaključilo sa jednim preduzećem.

Sud je potvrdio da je dodatni sporazum zaključen "kršeći zahteve važećeg zakonodavstva i protivno interesima države", naveli su iz Generalnog tužilaštva, prenosi "Kijev independent".

Dodatni sporazum je predviđao kupovinu paketa obroka koji ne zadovoljavaju standarde ishrane za vojno osoblje utvrđene ukrajinskim zakonom, navode u tužilaštvu.

Usred još jednog skandala oko nabavke u Ministarstvu odbrane, "Ukrajinska pravda" je u četvrtak prenela, pozivajući se na izvore iz vlade, da će ministar odbrane Aleksej Reznjikov uskoro biti smenjen.

Prošlog meseca, ukrajinski mediji su javili da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa turskom kompanijom u septembru 2022. o kupovini "zimske" odeće za vojsku u vrednosti od 33 miliona dolara, koja je, u stvari, bila letnja odeća.

Dok su jakne bile na putu za Ukrajinu, navodno su utrostručene.

Reznjikov je negirao optužbe, rekavši da je spreman da podnese ostavku ako se potvrde izveštaji da je vojska nabavljala uniforme po "naduvanoj" ceni.

Istraga je pojačala pritisak na rukovodstvo Ministarstva odbrane, koje se već suočava sa nekoliko korupcionaških skandala, kao što je nabavka prehrambenih proizvoda za vojsku po "naduvanim" cenama otkrivenim u januaru, navodi kijevski list.