Svet

Još jedna presuda zbog napada na Kapitol: Dominik Pecola osuđen na deset godina zatvora

Pecola, član ekstremno desničarske grupe "Ponosni momci", bio je jedan od prvih koji je stigao do ulaza u Kapitol gde je policajcu skinuo štit i razbio prozor, a zatim snimao sebe dok puši "pobedničku cigaretu"
Još jedna presuda zbog napada na Kapitol: Dominik Pecola osuđen na deset godina zatvora© TANJUG/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bivši američki marinac Dominik Pecola (46) koji je predvodio nerede 6. januara 2021. u američkom Kapitolu, osuđen je na deset godina zatvora, piše Bi-Bi-Si.

Pecola, član ekstremno desničarske grupe "Praud bojz", bio je jedan od prvih koji je stigao do ulaza u Kapitol gde je policajcu skinuo štit i razbio prozor, a zatim snimao sebe dok puši "pobedničku cigaretu" u zgradi Kapitola.

Osuđen je za napad na policiju i ometanje službenog postupka.

Još jedan od pripadnika grupe "Praud bojz", Itan Nordin, suočava se sa mnogo ozbiljnijom kaznom za "kovanje zavere".

Tokom izricanja kazne, emotivni Pecola je izrazio kajanje zbog svojih postupaka. Njegova supruga, ćerka i majka su se obratile sudiji, a majka ga je opisala kao "divno dete" koje joj "nikada nije zadavalo probleme".

Ali kada je izrečena zatvorska kazna i sudija izašao iz sobe, Pecola je povikao "Tramp je pobedio!".

"Praud bojz" nastali su pre sedam godina, a sebe opisuju kao muški klub za piće. Sebe doživljavaju kao Trampovu "pešadiju", a bili su među prvima u upadu na Kapitol 6. januara, u pokušaju da spreče Kongres da ratifikuje izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Osim Pecole i Nordina, iz iste organizacije osuđeni su Džo Bigs i Zakari Rel, na 17, odnosno 15 godina zatvora. 

Enrike Tario, vođa grupe u vreme nereda, trebalo bi da bude osuđen sledeće nedelje i preti mu 33 godina zatvora.

image