Ministar odbrane Nigera sastao se s kineskim ambasadorom

Kina već nekoliko decenija održava blisku saradnju s Nigerom u oblasti odbrane, posebno u pogledu obuke i nabavke vojne opreme

Ministar odbrane Nigera general Salifu Modi sastao se s ambasadorom Narodne Republike Kine u Nigeru Đeng Fengom, prenela je Nigerska novinska agencija (ANP).

Kineski diplomata je čestitao ministru na imenovanju a sastanku su prisustvovali i funkcioneri tamošnjeg ministarstva odbrane generalni sekretar general Sani Kaš i direktor spoljnih poslova pukovnik Hamadu Bart.

Kina već nekoliko decenija održava blisku saradnju s Nigerom u oblasti odbrane, posebno u pogledu obuke i nabavke vojne opreme, navela je ANP.

Vojska Nigera je krajem jula na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma  i formiranje Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine (CNSP). Lideri većine zapadnih zemalja i EKOVAS-a osudili su puč, dok je ta ekonomska zajednica u avgustu usvojila plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Inače, Republika Niger ima bogate rezerve uranijuma, od kojih zavisi njen bivši kolonijalni gospodar Francuska. "RIA Novosti" navode da iz ove zemlje potiče od 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj. Trenutno je u Nigeru stacionirano 1.500 francuskih vojnika.