Svet

Poljska zatvorila najveći centar za ukrajinske izbeglice: "Nisu imali vremena ni da se spakuju"

Prema podacima UN, više od milion i po registrovanih ukrajinskih izbeglica ostalo je u zemlji do proleća 2023. godine
Poljska zatvorila najveći centar za ukrajinske izbeglice: "Nisu imali vremena ni da se spakuju"© Photo by Omar Marques/Getty Images

Najveći izbeglički centar za Ukrajince u Poljskoj naprasno je zatvoren ove nedelje po odluci regionalnih vlasti, a bez krova nad glavom je ostalo više stotina ljudi, preneo je "Fajnenšel tajms".

Objekat se nalazio u nekadašnjem izložbenom prostoru u selu Nadarzin, u regionu Mazovije, jugozapadno od Varšave. Na početku rusko-ukrajinske krize, to jest za vreme najvećeg priliva ukrajinskih izbeglica u Poljsku, tu je bilo smešteno oko 9.000 ljudi, dok ih je u proleće 2022. bilo oko 300.

Iako je reč o najvećem objektu te namene u Poljskoj, izbeglice su premeštane na druge lokacije – poljske vlasti tvrde da se uvek radilo o privremenom smeštaju. A pošto je sada ukrajinskih izbeglica zanemarljivo malo u Mazoviji, doneta je odluka da se centar zatvori.

"Fajnenešel tajms" je preneo reči lokalnih dobrotvornih organizacije koje tvrde da je zatvaranje centra iznenadilo korisnike istog. 

"Neki ljudi nisu imali priliku ni da spakuju sve svoje stvari. Dali su im hranu u kesama i to je bilo to", rekla je za list radnica izbegličkog centra koji se nalazi u Varšavi, ali i dodala da država reorganizuje sistem pomoći izbeglicama, kao i to da su mnogi Ukrajinci u međuvremenu našli posao i dobili boravišne dozvole u Poljskoj ili drugim zemljama EU.

Poljska je bila među glavnim odredištima Ukrajincima koji su bežali od sukoba između Moskve i Kijeva. Prema podacima UN, više od milion i po registrovanih ukrajinskih izbeglica ostalo je u zemlji do proleća 2023. godine.

Imajući u vidu brojnost gostiju iz Ukrajine, poljske vlasti su pooštrile pravila za izbeglice. U martu im je dozvoljeno da besplatno borave u privremenom smeštaju samo 120 dana od trenutka kada stignu u zemlju. Nakon toga očekuje se da budu u mogućnosti da pokriju 50 odsto svojih životnih troškova, a u maju je to podignuto na 75 procenata.

Poljski mediji su početkom godine spekulisali da zvaničnici planiraju da povrate sredstva pomoći koja su nepropisno dodeljena ukrajinskim izbeglicama, a koja su iznosila oko 450.000 dolara, dodajući da je stvarna suma mogla biti i veća.

image