Svet

"Fajnenšel tajms": Odsustvo Sija sa samita G20 žestok udarac za dugoročnu održivost grupe

Kineski predsednik će poslati svog zamenika na samit sledeće nedelje u Nju Delhiju
"Fajnenšel tajms": Odsustvo Sija sa samita G20 žestok udarac za  dugoročnu održivost grupeGetty © Pool / Pool

Kineski predsednik Si Đinping neće prisustvovati samitu Grupe 20 u Indiji i to će poljuljati status G20 kao eminentnog globalnog liderskog foruma, naročito ako se ima u vidu da je Si prisustvovao nedavno završenom samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, piše "Fajnenšel tajms".

Odluka je usledila nakon višemesečnih neuspešnih napora više ministarskih foruma G20 da pronađu zajedničke zaključke o temama koje sežu od zdravstvene zaštite do klimatskih promena, zbog neslaganja oko sukoba u Ukrajini i podele tereta između bogatih i zemalja u razvoju.

Neki indijski posmatrači su, kako navodi "Fajnenšel tajms"  uvereni da Kina želi da pokvari indijski događaj u vreme bilateralnih trvenja oko njihove sporne granice.

"Kina je bila glavna opozicija konsenzusu o gotovo svim pitanjima", rekao je Indrani Bagči, izvršni direktor Ananta Aspen centra, indijskog istraživačkog centra.

Posmatračima ne ide u prilog činjenica da je Si zajedno sa indijskim premijerom Narendrom Modijem učestvovao na samitu grupe BRIKS i dogovorio proširenje grupe na 11 članica.

Ovo je prvi put da je Si ili bilo koji predsednik Kine preskočio Samit G20, telo koje je osnovano da pronađe konsenzus među najmoćnijim nacijama sveta, uprkos njihovim društvenim ili ekonomskim suprotnostima, piše "Fajnenšel tajms".

Na čelu kineske delegacije biće premijer Li Ćijang, drugi najviši lider Kine i Sijeva desna ruka. Ali Džoš Lipski, viši direktor Geoekonomskog centra Atlantskog saveta sa sedištem u Vašingtonu, kaže da predsednikovo odsustvo dovodi u pitanje "dugoročnu održivu održivost i uspeh G20".

"Kada G20 govori, da li govore bez afirmacije Kine, o pregovorima o restrukturiranju duga, na primer?" rekao je Lipski. "To je egzistencijalna pretnja budućnosti G20".

Zapad se nada da će Sijevo odsustvo, kao i odsustvo ruskog predsednika Vladimira Putina umesto koga u Indiju dolazi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, omogućiti američkoj administraciji i drugim liderima da pokažu zemljama u razvoju da će pojačati svoju ekonomsku podršku, kao i da mogu da se nadmeću sa kineskom inicijativom "Pojas i put".

Stanje na terenu, pak, pokazuje da je jaz između Zapada i zemalja u razvoju previše dubok, kao i da polako, ali sigurno dolazi do promene u svetskom poretku.

Kineski posmatrači navode da je pored BRIKS-a, Šangajska organizacija za saradnju, koja takođe uključuje Rusiju i zemlje Centralne Azije, "prijateljskija" od G20.

image