Zapad još nije našao način da sankcioniše ruske dijamante, kad će – ne zna se

Zemlje G7 više od godinu dana nisu uspele da se usaglase na temu sankcija na ruske dijamante pošto se veliki uvoznici dragulja, kao što je Belgija, tome protive

Države G7 i EU navodno su spremile sankcije na uvoz dragog kamenja iz Rusije, uključujući i ono koje je obrađivano u drugim zemljama, objavio je "Njujork tajms".

List navodi da se pripreme novih mera u vezi s praćenjem dragulja i carinskim dokumentacijama privode kraju, te da bi Grupa 7 mogla da objavi sankcije u septembru. Ograničenja bi stupila na snagu u januaru, nakon prazničnog perioda, a to će uzrokovati rast cena nakita.

Zemlje G7 više od godinu dana nisu uspele da se usaglase na temu sankcija na ruske dijamante, iako je ta mera identifikovana kao moguće oružje protiv RF već na samom početku rata u Ukrajini budući da je izvoz neobrađenih dijamanata veoma unosan za Rusiju. Protiv sankcija su bili veliki uvoznici dragulja kao što je Belgija, gde se nalazi najveći svetski centar za trgovinu dijamantima u Antverpenu. 

U maju su se lideri G7 obavezali da će ograničiti trgovinu dijamantima koji se iskopavaju, obrađuju ili proizvode u Rusiji, tvrdeći da će ograničiti trgovinu ruskim dijamantima vrednu 4,5 milijardi dolara uz pomoć visokotehnološkog praćenja.

Međutim, stručnjaci tvrde da dijamanti mogu da promene vlasnike i do 30 puta pre nego što se zvanično pojave na tržištu, što će otežati pronalaženje zemlje porekla. Štaviše, kako "Njujork tajms" ističe, biće potrebne godine a ne meseci da se reorganizuje svetski lanac snabdevanja dijamantima u smislu transparentnosti porekla.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su zabranile uvoz neobrađenih dijamanata iz Rusije, iako Vašington dozvoljava uvoz ruskih dragulja koji su obrađeni u drugim zemljama. Kanada i Novi Zeland usvojili su slične mere protiv ruskog rudarskog giganta "Alrosa".

U međuvremenu Moskva je postupila kao i sa npr. naftom i gasom – usmerila je svoje zalihe dijamanata ka istoku. Kina, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jermenija i Belorusija su zabeležili značajan porast uvoza neobrađenih i obrađenih dijamanata iz zemlje pod zapadnim sankcijama.