"Tajms": Amerikanci smenili britanskog ministra odbrane?

Ben Volas je izazvao diplomatski incident sa Vašingtonom tokom svojih poslednjih nedelja na funkciji, otkrivaju izvori za britanski list

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas optužen je za izazivanje diplomatskog incidenta sa vladom SAD nakon što je zapretio da će otkazati narudžbinu američkih vojnih helikoptera za britanske specijalne snage.

Volas je svom američkom kolegi Lojdu Ostinu u pismu poslatom 10. avgusta zapretio da razmatra raskidanje sporazuma o kupovini 14 "boingovih" helikoptera "činuk H-47" dugog dometa pre nego što je Vlada u Londonu donela odluku o tom pitanju, piše "Sandej Tajms", pozivajući se na izvore.

U raspravu su bili upleteni i britanski i američki ambasador, a kabinet britanskog premijera bio je primoran da interveniše kako bi smanjio tenzije, dodaje britanski list.

"Tajms" piše da se incident odvijao nakon što je Vašington navodno odbio da podrži Volasovu kandidaturu za sledećeg generalnog sekretara NATO-a, iako su izvori medija insistirali da ta dva problema nisu povezana.

Paprena cena američkih helikoptera

Kako navode izvori, Volas je tokom svoje poslednje nedelje na funkciji počeo da sumnja u ispravnost ugovora o kupovini helikoptera za koje su SAD ocenile da će poboljšati kapacitete britanske vojske, kao i njenu sposobnost da doprinese zajedničkim operacijama sa SAD i drugim NATO partnerima.

Podsetimo, Ben Volas je zvanično podneo ostavku prošlog četvrtka, a "Tajms" je pisao da Volas razmatra odlazak iz politike sredinom jula.

Volas je navodno predložio otkazivanje porudžbine u okviru smanjenja troškova Ministarstva odbrane.

Izvori bliski Volasu kažu da je on pokušao da otkaže projekat tokom poslednje revizije potrošnje, ali su ga saradnici ubedili da bi odlaganje kupovine dovelo do uštede od skoro 200 miliona funti. U međuvremenu su troškovi narasli za otprilike 500 miliona, i ukupno iznose oko 2,3 milijarde funti. 

Kako piše britanski list, Volas je tvrdio da bi za tih 500 miliona funti mogao da kupi dva "erbasova" transportna aviona "A400M atlas". 

Pored toga što samo jedan sat leta britanske flote "činuka" košta 14.000 funti, jedan izvor dodaje da je pitanje jeste li sporna porudžbina uopšte potrebna britanskoj vojsci. 

Izvor blizak Volasu rekao je da Britanija već ima najveću flotu teških teretnih helikoptera u Evropi i da bi bolje bilo uložiti u pomoćne helikoptere srednjih prenosnih kapaciteta koji bi se proizvodili u Britaniji, i koji su jeftiniji za vožnju.

Takođe postoji zabrinutost da Britanija manjka u sistemima komunikacije, satelitskoj tehnologiji i transportnim kapacitetima za sprovođenje operacija specijalnih snaga sa "činucima", dodaju izvori.

Amerikanci zabrinuti

Volasova inicijativa je naišla na negodovanje mnogih britanskih zvaničnika, od kojih ju je jedan opisao kao "ludu". Drugi izvor za "Tajms" kaže da su neki protumačili Volasove akcije kao pokušaj da "razbesni Amerikance."

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Keren Pirs reagovala je na navodni diplomatski skandal u nastajanju, upozorivši kabinet premijera Rišija Sunaka da bi otkazivanje sporazuma bila loša ideja.

Britanski zvaničnici su se navodno trudili da smire svoje američke kolege, rekavši im da će tenzije biti spuštene kada Volas napusti vladu.

Incident dolazi nakon što je američki predsednik Džozef Bajden odbio da podrži Volasovu kandidaturu da nasledi dugogodišnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Prema izveštaju "Dejli telegrafa" iz jula, Volas, koji je nekada važio za favorita za tu poziciju, nije uspeo da obezbedi podršku Vašingtona, jer je Velika Britanija najavila koaliciju koja će pomoći Ukrajini da nabavi borbene avione "F-16" bez prethodnog konsultovanja sa SAD.

Izvor "Tajmsa" kategorički je odbacio "patetične" spekulacije da su Volasovi pokušaji da otkaže sporazum o kupovini helikoptera povezani sa njegovim NATO ambicijama. Jedan izvor je ipak napomenuo da je Volas "duboko razočaran" što su njegove težnje da nasledi Stoltenberga propale, za šta je navodno okrivio Belu kuću.