Svet

"Volstrit džornal": Američki proizvođači oružja unajmljuju spoljne saradnike za popunjavanje arsenala SAD

Pentagon ohrabruje domaće proizvođače da rade sa spoljnim partnerima kako bi zadovoljili povećanu potražnju za oružjem, navodi američki medij
"Volstrit džornal": Američki proizvođači oružja unajmljuju spoljne saradnike za popunjavanje arsenala SADGetty © John Moore/Getty Images

Sukob u Ukrajini i strah od potencijalnog sukoba sa Kinom navode Pentagon i američke proizvođače oružja da posegnu za proizvodnim linijama u inostranstvu kako bi zadovoljili rastuću potražnju za municijom, piše "Volstrit džornal".

Vašington je nedavno najavio planove da napravi hiljade komada autonomnog oružja poput dronova u pokušaju da sustigne Kinu, dok američki vojnoindustrijski kompleks ne može da sustigne tempo kojim Ukrajina troši artiljerijsku municiju i rakete u sukobu s Rusijom kako bi održao američke zalihe, napominje list.

Stoga, američko Ministarstvo odbrane ohrabruje domaće proizvođače da ublaže pravila za proizvodnju u inostranstvu i deljenje vojne tehnologije sa kompanijama u savezničkim zemljama.

Vojska SAD već je dodelila kanadskoj firmi "IMT defens" prvu tranšu ugovora za proizvodnju granata, dok se naredne već planiraju.

Australija, koja u oblasti naoružanja sarađuje sa SAD i Velikom Britanijom preko platforme AUKUS, u okviru koje će proizvoditi dronove, mlazne motore i drugu opremu za Pentagon, navodi "Volstrit džornal".

Nemačka se pridružila multinacionalnom konzorcijumu za proizvodnju delova za američke borbene avione "F-35" nakon što je Berlin plasirao porudžbinu tih aviona u vrednosti od 8,8 milijardi dolara. 

Nemački "Rajnmetal" izabran je za proizvodnju centralnih delova trupa u zajedničkom preduzeću sa američkim "Nortrop Grumanom", preuzevši ulogu koju su obavljale turske kompanije pre nego što su izbačene iz projekta 2019. godine, napominje američki list.

"Lokid martin" i "RTX" su u pregovorima sa poljskom kompanijom "Mesko", koja je deo državne grupe za naoružanje PGZ, o proizvodnji "džavelina" i delova PVO sistem "patriot", prema rečima rukovodilaca kompanije.

Negativna strana saradnje sa spoljnim saradnicima uključuje izlaganje kompanija fluktuacijama stranih valuta i šireg političkog miljea, napominje "Volstrit džornal".

Povrh toga, list napominje da je Pentagonu trebalo tri godine da nađe zamenu za turske kompanije u okviru programa za proizvodnju "F-35", iako je prvobitno procenjeno da će to biti učinjeno za godinu dana.

Zvaničnici SAD tvrde da su trenutne zalihe raketa i granata u zemlji dovoljne za pretnje sa kojima se Vašington susreće. 

Vojska SAD je odbila da odgovori da li se novi kapaciteti proizvodnje u inostranstvu računaju u povećanje proizvodnje vojne opreme koje je najavio Pentagon, a što uključuje utrostručenje stope proizvodnje artiljerijskih granata kalibra 155 mm u narednih 18 meseci, na 80.000 granata mesečno.

image