"Volstrit džornal": Američki proizvođači oružja unajmljuju spoljne saradnike za popunjavanje arsenala SAD

Pentagon ohrabruje domaće proizvođače da rade sa spoljnim partnerima kako bi zadovoljili povećanu potražnju za oružjem, navodi američki medij

Sukob u Ukrajini i strah od potencijalnog sukoba sa Kinom navode Pentagon i američke proizvođače oružja da posegnu za proizvodnim linijama u inostranstvu kako bi zadovoljili rastuću potražnju za municijom, piše "Volstrit džornal".

Vašington je nedavno najavio planove da napravi hiljade komada autonomnog oružja poput dronova u pokušaju da sustigne Kinu, dok američki vojnoindustrijski kompleks ne može da sustigne tempo kojim Ukrajina troši artiljerijsku municiju i rakete u sukobu s Rusijom kako bi održao američke zalihe, napominje list.

Stoga, američko Ministarstvo odbrane ohrabruje domaće proizvođače da ublaže pravila za proizvodnju u inostranstvu i deljenje vojne tehnologije sa kompanijama u savezničkim zemljama.

Vojska SAD već je dodelila kanadskoj firmi "IMT defens" prvu tranšu ugovora za proizvodnju granata, dok se naredne već planiraju.

Australija, koja u oblasti naoružanja sarađuje sa SAD i Velikom Britanijom preko platforme AUKUS, u okviru koje će proizvoditi dronove, mlazne motore i drugu opremu za Pentagon, navodi "Volstrit džornal".

Nemačka se pridružila multinacionalnom konzorcijumu za proizvodnju delova za američke borbene avione "F-35" nakon što je Berlin plasirao porudžbinu tih aviona u vrednosti od 8,8 milijardi dolara. 

Nemački "Rajnmetal" izabran je za proizvodnju centralnih delova trupa u zajedničkom preduzeću sa američkim "Nortrop Grumanom", preuzevši ulogu koju su obavljale turske kompanije pre nego što su izbačene iz projekta 2019. godine, napominje američki list.

"Lokid martin" i "RTX" su u pregovorima sa poljskom kompanijom "Mesko", koja je deo državne grupe za naoružanje PGZ, o proizvodnji "džavelina" i delova PVO sistem "patriot", prema rečima rukovodilaca kompanije.

Negativna strana saradnje sa spoljnim saradnicima uključuje izlaganje kompanija fluktuacijama stranih valuta i šireg političkog miljea, napominje "Volstrit džornal".

Povrh toga, list napominje da je Pentagonu trebalo tri godine da nađe zamenu za turske kompanije u okviru programa za proizvodnju "F-35", iako je prvobitno procenjeno da će to biti učinjeno za godinu dana.

Zvaničnici SAD tvrde da su trenutne zalihe raketa i granata u zemlji dovoljne za pretnje sa kojima se Vašington susreće. 

Vojska SAD je odbila da odgovori da li se novi kapaciteti proizvodnje u inostranstvu računaju u povećanje proizvodnje vojne opreme koje je najavio Pentagon, a što uključuje utrostručenje stope proizvodnje artiljerijskih granata kalibra 155 mm u narednih 18 meseci, na 80.000 granata mesečno.