Svet

Osnivač Vagner grupe: Mešali smo se i mešaćemo se u američke izbore

Jevgenij Prigožin ironično prokomentarisao navode o "pokušajima intervenisanja" u izbore u SAD
Osnivač Vagner grupe: Mešali smo se i mešaćemo se u američke izboreGettyimages.ru © Samuel Corum / Stringer

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin ironično je prokomentarisao navode o "pokušaju intervenisanja" Rusije i njega samog na predstojeće izbore za Kongres SAD, prenose "RIA Novosti".

"Odgovoriću vam suptilno i priznaću jednu nejasnoću. Gospodo, mi smo se mešali, mešamo se i mešaćemo se i dalje u američke izbore. Oprezno, tačno, hirurški i na svoj način, kao što mi to umemo da radimo", naveo je Prigožin u saopštenju.

Dodao je da će tokom ovih delikatnih operacija "odstraniti i bubrege i jetru odjednom", ne objašnjavajući šta ovaj šifrovani komentar znači.

Prigožina često nazivaju "Putinovim kuvarom" zbog saradnje njegove ketering firme sa Kremljom, a njegovo ime se trenutno nalazi na spisku sankcionisanih od strane SAD, Velike Britanije i EU.

Kako je ranije preneo "Blumberg", korisnici koji su navodno povezani sa "Prigožinovim medijima" pokušali su da utiču na ishod glasanja u Kongresu SAD uz pomoć mimova. Optuženi su za promovisanje rasističke i zapaljive retorike kako bi oslabili podršku demokratskim kandidatima.

U tom kontekstu, pomenuta je "Agencija za internet istraživanje", koja je zaslužna za promovisanje ideje da je Ukrajina nacistička država, a da predsednik Džo Bajden obara životni standard u SAD uz pomoć Kijeva.

Ranije je "Njujork tajms" pisao da su američki agenti identifikovali niz ruskih informativnih operacija koje imaju za cilj da utiču na američke izbore i eventualno oslabe podršku Ukrajini, prenosi RT.

U Sjedinjenim Američkim Državama će 8. novembra biti održano glasanje za izbore za oba doma američkog Kongresa. Oni će izabrati svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od 100 senatora. U državi Njujork, između ostalog, biće izbori za guvernera.

image