Svet

Jeste li spremni, deco: Istorija jednookih političara, od antike do kapetana Šolca

Nemački kancelar je "dobro raspoložen, ali izgleda malo polupano", rekao je novinarima njegov portparol
Jeste li spremni, deco: Istorija jednookih političara, od antike do kapetana Šolcawww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Nemačka vladajuća koalicija plovi od bure do oluje, a njen kapetan sve više liči na gusara, piše briselski "Politiko".

Nakon sportske povrede zbog koje je u ponedeljak imao modrice na licu, nemački kancelar Olaf Šolc je objavio svoju sliku na "Iks" (bivši "Tviter") sa crnim povezom na desnom oku. Incident je primorao kancelara, koji se trenutno bori da svoju posvađanu koalicionu vladu održi na okupu, da otkaže planirani nastup u okviru izborne kampanje. 

Šolc je "dobro raspoložen, ali izgleda malo polupano", rekao je novinarima njegov portparol dodajući da će političar morati da nosi povez na oku još nedelju ili dve. 

"Politiko" se, "želeći nemačkom kancelaru brz oporavak", osvrnuo na "jednooke političare kroz istoriju".

Filip II

Otac Aleksandra Velikog Filip II je oko 354. pre Hrista, osvajajući grad Meton koji je kontrolisala Atina, strelom pogođen u desno oko koje je navodno moralo da bude hirurški odstranjeno. Skeletni ostaci pronađeni u jednoj grobnici u Grčkoj, a za koje se smatra da pripadaju Filipu II potvrđuju povredu oka.

Moše Dajan

Izraelski političar i bivši ministar odbrane Moše Dajan izgubio je oko tokom borbe protiv Višijevske Francuske u Siriji za vreme Drugog svetskog rata 1941. godine. On je pratio operaciju sa krova, kada je francuski metak pogodio njegov dvogled. Srča i krhotine metala su mu toliko povredile oko da nije mogao da nosi ni stakleno. Umesto toga postao je poznat po svom legendarnom zaštitnom znaku — povezu za oči — koji je 2005. godine prodat na "Ibeju" za 75.000 dolara. Dajan je bio ministar odbrane Izraela u Šestodnevnom ratu 1967. i Jom Kipurskom ratu 1973. godine.

Žan-Mari Le Pen

Osnivač krajnje desničarske partije Nacionalni front (sada Nacionalni savez) u Francuskoj izgubio je levo oko 1965. godine dok je postavljao šator na događaju prvog francuskog predsedničkog kandidata krajnje desnice Žan-Luja Tiksije-Vinjankura. Le Pen je nosio povez sve dok početkom 1980-ih nije stavio stakleno oko. Povez je bio prepoznatljiv deo početka njegove političke karijere, dok je pokušavao da se predstavi kao "politički pirat" ili antiestablišment kandidat.

Horejšio Nelson

"Zažmuriti na nešto", odnosno na engleskom "okrenuti slepo oko" izreka je za koju je zaslužan Horejšio Nelson, oficir britanske Kraljevske mornarice poznat po nekoliko britanskih pobeda u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona.

Tokom zauzimanja Korzike 1794. godine, krhotine su uletele u Nelsonovo oko i kako rana nije pravilno tretirana učinili ga delimično slepim.

Tokom bitke kod Kopenhagena 1801. godine, Hajd Parker, koji je komandovao britanskim snagama, naredio mu je da povuče svoje trupe. Nelson se umesto toga pretvarao da ne vidi Parkerove signale tako što je stavio naočare na slepo oko.

image