Papa Francisko se pravda sa neba: Mislio sam na kulturno nasleđe Rusije, to sam učio u školi

Ruska kultura je tako lepa, tako duboka, kaže papa

Papa Francisko je izjavio da su njegovi nedavni komentari o Rusiji, u kojima veliča cara Petra Prvog i caricu Katarinu Drugu loše formulisani i dodao da rusku kulturu ne treba poništavati zbog političkih problema.

"Ruska kultura je tako lepa, tako duboka. Ne treba je poništavati zbog političkih problema. Pomislite na književnost, na muziku, na Dostojevskog, koji nam danas govori o zrelom humanizmu razvijenom u umetnosti i književnosti. Ruska kultura ima veliku lepotu i dubinu i ne treba je ukidati zbog političkih problema.

Prema njegovim rečima, to je bio spontani komentar o Velikoj Rusiji pa mu je palo na pamet "ono što je učio u školi" o Petru Prvom i Katarini Drugoj, preneo je Rojters. 

"To je bio dijalog sa mladim Rusima. Na kraju sam uputio poruku koju uvek ponavljam: preuzmite odgovornost za svoje nasleđe. Nisam mislio na imperijalizam kada sam to rekao", kazao je papa Francisko  u avionu, vraćajući se sa apostolskog putovanja u Mongoliju.

Naime, papa je tokom video konferencije Sveruskog susreta katoličke omladine u Sankt Peterburgu, 25. avgusta govorio o caru Petru Prvom i carici Katarini Drugoj, koji su proširili rusku teritoriju i poručio ruskoj katoličkoj omladini da očuvaju nasleđe i promovišu sve pozitivno u velikom kulturnom i duhovnom nasleđu Rusije kao i da ne treba da "zaborave svoje nasledstvo i to da su oni naslednici velike Rusije, Rusije svetaca i kraljeva".

Kremlj je pohvalio papu Franju za poznavanje ruske istorije, dok su iz Ukrajine i iz Ukrajinske grkokatoličke crkve stigle brojne kritike na papin račun.

"Možda to nije bila najbolja formulacija, ali kada sam govorio o velikoj Rusiji, mislio sam ne toliko geografski koliko kulturno", rekao je papa Francisko.