Svet

"Volstrit džornal": Zapadni zvaničnici "upozoravaju" UAE zbog trgovine sa Rusijom

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da zvaničnici "traže pomoć od svih zemalja koje se koriste za zaobilaženje kontrole izvoza i preusmeravanje zabranjene robe ruskim krajnjim korisnicima"
"Volstrit džornal": Zapadni zvaničnici "upozoravaju" UAE zbog trgovine sa Rusijomwww.globallookpress.com © Pavel Bednyakov/Kremlin Pool

Zvaničnici iz SAD, Velike Britanije i Evropske unije planiraju da ove nedelje zajedničkim snagama izvrše pritisak na Ujedinjene Arapske Emirate u pokušaju da zaustave isporuku robe Rusiji koja bi, kako se navodi, "mogla da pomogne Moskvi u njenom sukobu sa Ukrajinom", piše "Volstrit džornal".

Zvaničnici iz Vašingtona i evropskih prestonica došli su u UAE kako bi pokušali da spreče da kompjuterski čipovi, elektronske komponente i drugi tzv. proizvodi dvostruke namene, koji imaju i civilnu i vojnu primenu dođu do Rusije.

Emirati, zajedno sa većinom drugih zemalja koje nisu članice G7, odbili su da se pridruže sankcijama protiv Rusije koje su uvele SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU.

Američki i evropski zvaničnici kažu da su postali "sve zabrinutiji da roba zapadne proizvodnje završava u Rusiji preko UAE, nakon što su SAD izvršile pritisak na druge zemlje, uključujući ruske susede poput Jermenije, da smanje trgovinu sa Moskvom, piše američki list.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da zvaničnici "traže pomoć od svih zemalja koje se koriste za zaobilaženje kontrole izvoza i preusmeravanje zabranjene robe ruskim krajnjim korisnicima".

Američki, britanski i evropski zvaničnici takođe su, zajedno i odvojeno, putovali u zemlje poput Turske i Kazahstana kako bi izvršili pritisak na vlasti tih zemalja da spreče da zapadni proizvodi dvostruke namene dođu do Rusije.

Druge zemlje su takođe pomogle Rusiji da dobije ključnu tehnologiju dvostruke namene. Trgovina između Rusije i Kine je procvetala nakon početka Specijalne vojne operacije, a Peking je izvezao poluprovodnike i integrisana kola u Rusiju u vrednosti od preko 300 miliona dolara.

UAE, dugogodišnji američki partner na Bliskom istoku, su u nekoliko navrata u Ujedinjenim nacijama osudile SVO, ali su takođe održali veze sa Rusijom, što je deo spoljnopolitičke strategije šireg međunarodnog angažovanja u multipolarnom svetskom poretku.

Abi Dabi je prošlog meseca rekao da će se pridružiti BRIKS-u, grupi zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Predsednik Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan posetio je ruskog predsednika Vladimira Putina, komunicirajući sa američkim zvaničnicima pre i posle putovanja.

UAE imaju duboke veze sa SAD, u kojima su njeni državni fondovi uložili desetine milijardi dolara, navodi "Volstrit džornal". Vašington i Abu Dabi takođe sarađuju u borbi protiv terorizma.

Neimenovani zvaničnik iz UAE je rekao da se zemlja pridržava sankcija koje su uvele Ujedinjene nacije i da je u bliskom dijalogu sa međunarodnim partnerima, uključujući SAD i EU, o sukobu u Ukrajini i njegovim implikacijama na globalnu ekonomiju.

Emiratski zvaničnik je rekao da zalivska država prati izvoz proizvoda dvostruke namene i da je posvećena zaštiti "integriteta globalnog finansijskog sistema", navodi američki list.

Geopolitička klima i reputacija zemlje kao stabilnog investicionog centra izazvali su priliv kapitala u UAE, gde sada žive pripadnici više od 200 nacionalnosti, uključujući i nesankcionisane Ruse i Ukrajince, dodao je on.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je u februaru da bilateralna trgovina između Rusije i UAE porasla za 68 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je 2022. iznosila 9 milijardi dolara, preneo je TASS.

Prema podacima o ruskoj trgovini koje je prikupila Kijevska škola ekonomije sa sedištem u Ukrajini, UAE su izvezli računarske komponente i module u Rusiju u vrednosti od 149 miliona dolara u prvih pet meseci ove godine, u poređenju sa milion dolara u istom periodu prošle godine.

Izvoz komunikacione opreme porastao je na 64 miliona dolara sa nule u istom periodu prošle godine, dok je izvoz električne i elektronske opreme sa ranijih milion porastao na 20 miliona dolara.

Nejasno je koliko od ovih proizvoda podleže zapadnim sankcijama, navodi "Volstrit džornal".

Jermenija, koja je prošle godine postala ključno čvorište za prebacivanje američkih i evropskih artikala dvostruke namene u Rusiju, je u prva četiri meseca ove godine u tu zemlju izvezla kompjuterske komponente i module u vrednosti od samo oko 1,2 miliona dolara, prema trgovinskim podacima UN.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Jermenije rekao je da vlasti "ulažu sve napore" da izbegnu zaobilaženje zapadnih sankcija Rusiji i uvele su u maju politiku stroge kontrole nad prodajom 38 grupa proizvoda.

SAD su u novembru sankcionisale dve kompanije sa sedištem u Dubaiju za koje su rekli da su uključene u navodnu isporuku iranskih dronova, piše američki list.

image