Kina iskorakom u tehnologiji mikročipova zadaje udarac američkim sankcijama

Predsednik Bajden pokušao da ograniči Kini pristup najnaprednijoj tehnologiji čipova iz straha da bi mogla da je koristi u vojne svrhe

Kina je napravila veliki napredak u proizvodnji mikročipova, tako potkopavajući napore američkog predsednika Džozefa Bajdena da spreči Peking da pristupi toj naprednoj tehnologiji.

Čini se da su čipovi u najnovijem "Huavej" pametnom telefonu napravljeni korišćenjem najsavremenijih tehnika razvijenih u Evropi, koristeći tehnologiju koja je sada predmet trgovinskih ograničenja, piše britanski "Telegraf".

Istraživačka kompanija "TekInsajts" je analizirala glavni procesorski čip "mejt 60" i zaključila da je proizveden korišćenjem onoga što je poznato kao EUV, ili ekstremna ultraljubičasta litografija. EUV je napredna proizvodna tehnika koja se koristi za urezivanje unutrašnjih delova čipa u njegov silicijum.

Tehnologiju EUV je, kao strogo čuvanu tajnu, razvila holandska kompanija ASML i ugradila u svoje mašine za proizvodnju čipova vredne više milijardi dolara.

Kina je sada u velikoj meri onemogućena da kupuje ove mašine pod trgovinskim ograničenjima koje su predvode SAD. Procesorski čip "mejt 60" je proizvela kineska "Semikondaktor menjufakčerinh internešnl korporejšn" (SMIC), koja se delimično nalazi u vlasništvu države.

Iako su čipovi koji se koriste u "mejt 60" bezopasni, činjenica da Peking sada ima pristup toj proizvodnoj tehnologiji izazvaće uzbunu u Vašingtonu, navodi britanski list.

Predsednik Bajden je pokušao da Kini ograniči pristup najnaprednijoj tehnologiji čipova iz straha da bi se ona mogla koristiti u vojne svrhe.

SMIC, koji je najveći kineski proizvođač mikročipova, stavljen je na američku "crnu listu" 2020. godine zbog "neprihvatljivog rizika" da se njegovi proizvodi mogu koristiti u vojnoj industriji. Kineska kompanija poriče da radi sa vojskom.

Potpredsednik "TekInsajta" Dan Hačeson rekao je za "Blumberg", koji je prvi izvestio o kineskom tehnološkom uspehu, da je "to je prilično važan napredak za Kinu".

Uspeh "Huaveja" i činjenica da je Kina prošle godine napravila proboj u EUV tehnologiji, kada je podnela patent u vezi sa tehnikom, izazvala je zabrinutost na Zapadu.

Čini se da "kirin 9000S" čip u novom "mejt 60" koristi procesni čvor dužine sedam nanometara - mere koja pokazuje koliko je malo, a samim tim i moćno kolo tog čipa.

Trenutne američke sankcije zabranjuju Kini da uvozi proizvodnu opremu za procesne čvorove manje od 14 nanometara, tehnologiju koja je 2015. godine smatrana najsavremenijom.

Kako je Hačeson naveo u istraživačkoj belešci, "to nas dovodi do pitanja nemogućnosti Kine da nabavi optiku, materijale i izvore svetlosti potrebne da bi imali EUV sposobnost u svojim fabrikama. Tehnološki napredak SMIC-a se ubrzava".

"Huavej mejt 60" predstavljen je prošle nedelje tokom posete američke sekretarke za trgovinu Đine Raimondo Pekingu.