Svet

Ursula protiv (velikog zlog) vuka - drugi deo

Komisija razmatra promenu statusa zaštite vukova
Ursula protiv (velikog zlog) vuka - drugi deoGetty © Andreas Rentz / Staff

Ursula fon der Lajen ponovo je u lovu na vukove.

Nakon što je njenog voljenog ponija prošle godine u Nemačkoj ubio vuk, predsednica Evropske komisije pozvala je na preispitivanje strogih pravila zaštite vukova širom kontinenta.

Sada Brisel ulazi u "novu fazu" u svom radu na rešavanju povratka vukova i traži od "lokalnih zajednica, naučnika i svih zainteresovanih strana" podatke o uticaju životinje, objavila je Fon der Lajen.

Komisija će koristiti podatke kako bi odlučila da li da predloži izmenu statusa zaštite vuka u okviru EU "gde je to potrebno" i "da ažurira pravni okvir, da uvede, gde je potrebno, dalju fleksibilnost".

Fon der Lajen je takođe pozvala "lokalne i nacionalne vlasti da preduzmu mere tamo gde je to potrebno", upozoravajući da je "koncentracija vučjih čopora u nekim evropskim regionima postala prava opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude".

Vukovi su strogo zaštićena vrsta prema Direktivi EU o staništima i Bernskoj konvenciji o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, što znači da je njihovo hvatanje i ubijanje zabranjeno. Ali važe određeni izuzeci, posebno kada vukovi predstavljaju opasnost za ljude ili stoku.

Lovačka i poljoprivredna udruženja već dugo pozivaju Brisel da preispita status zaštite vukova kako bi im se omogućilo da ubijaju više životinja, tvrdeći da su farmeri "pod ogromnim pritiskom" da zaštite svoju stoku.

Desničarska politička "porodica" Fon der Lajen, Evropska narodna partija, pokušava da se pozicionira kao branilac poljoprivrednih i ruralnih zajednica uoči evropskih izbora sledeće godine.

Ministri životne sredine EU, u međuvremenu, žele da Komisija zaštiti status zaštite vuka. Grupe za zaštitu životne sredine takođe su se suprotstavile argumentima EPP, ističući da vukovi ostaju ugrožena vrsta i da bi smanjenje njihovog statusa zaštite ugrozilo njen dugoročni oporavak.

image