Svet

Peking Vašingtonu ne veruje: Kineski špijuni najavljuju otkazivanje sastanka Sija i Bajdena

Američka strategija za približavanje Kini je "staro vino u novim flašama", navelo je Ministarstvo državne bezbednosti, ukazujući na to što je Vašington odobrio prodaju oružja i finansiranje vojske Tajvana
Peking Vašingtonu ne veruje: Kineski špijuni najavljuju otkazivanje sastanka Sija i Bajdenawww.globallookpress.com © Li Xueren

U neuobičajenom obraćanju javnosti, kinesko Ministarstvo državne bezbednosti, koje je istovremeno i obaveštajna služba te zemlje, saopštilo je da Peking nema poverenja u postupke Sjedinjenih Država, sugerišući da se zbog toga razmatra i mogućnost otkazivanja planiranog susreta šefova dve države.

Ministarstvo državne bezbednosti Kine ocenilo je, naime, da su nedavni diplomatski koraci iz Sjedinjenih Država samo nastavak nastojanja da se ova azijska velesila obuzda, nagoveštavajući da će mogući sastanak predsednika dve zemlje Si Đinpinga i Džozefa Bajdena na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u novembru biti ugrožen ako Vašington ne pokaže više "iskrenosti".

Upozorenje ovog ministarstva usledilo je nakon što je ministarka trgovine SAD Đina Rejmondo posetila Peking, kada se pohvalila brojnim sastancima s kineskim zvaničnicima, ali i primetila da američka preduzeća ne planiraju da ulažu u Kinu, jer to za njih predstavlja rizik.

Poseta Rejmondove Kini usledila je nakon što je tamo bio i državni sekretar Entoni Blinken i ministarka finansija Dženet Jelen, sve u (tobožnjem) cilju ponovnog uspostavljanja dijaloga i unapređivanja bilateralnih odnosa.

"Nedavno su američki zvaničnici jedan za drugim posećivali Kinu, govoreći da Bajdenova administracija ne namerava da obuzdava kineski razvoj niti da se odvaja od Kine", navedeno je u saopštenju ministarstva na njegovom kanalu na platformi "Vičet", preneo je "Fajnenešel tajms".

Ipak, američka strategija za približavanje Kini je "staro vino u novim flašama", dodalo je ministarstvo, ukazujući na to što je Vašington odobrio prodaju oružja i finansiranje vojske Tajvana nad kojim Peking polaže suverenitet.

"Kina će uvek biti na oprezu uprkos nekolicini lepih reči iz SAD", stoji u saopštenju u kojem ministarstvo optužuje SAD da nastavljaju da prave probleme u Južnom kineskom moru i na Tibetu, budući da tvrde da Kina nasilno asimiluje tibetanski decu.

Uz to, kako kažu, Sjedinjene Države otvoreno klevetaju kinesku ekonomiju.

"Fajnenšel tajms" konstatuje da sve pomenuto izgleda kao prikriveno upozorenje da se očekivani sastanak dva lidera u San Francisku možda neće održati. Si i Bajden su se poslednji put sastali prošle godine na Samitu G20 na Baliju u Indoneziji.

"Da bi se zaista postiglo 'Od Balija do San Franciska', Sjedinjene Države moraju da pokažu dovoljno iskrenosti", saopštilo je kinesko ministarstvo, te dodalo da otkad su SAD i Kina ponovo uspostavile diplomatske odnose 1979. godine, pristup Vašingtona je bio kombinacija "angažovanja i obuzdavanja".

Ministarstvo državne bezbednosti Kine na kraju dodaje i da su administracije Bajdena i bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa nemilosrdno podstrekivale ekonomsko razdvajanje dve zemlje, prekide lanaca snabdevanja i obuzdavanje Kine, ali da je ta strategija osuđena na propast – veliko podmlađivanje kineske nacije ušlo je u nepovratan istorijski proces.

Kina je prethodno saopštila da Si Đinping neće prisustvovati samitu lidera G20 u Nju Delhiju (9–10. septembar), prvom takvom skupu koji je propustio od dolaska na vlast 2013. godine.

image