Svet

Katalonski separatisti traže amnestiju da bi podržali Sančeza

Puđdemon se obratio iz Brisela, gde živi otkad je pobegao iz Španije pre šest godina da ne bi odgovarao za separatizam, rekavši da je kraj progona pokreta za nezavisnost pitanje dostojanstva
Katalonski separatisti traže amnestiju da bi podržali Sančeza© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Prognani bivši lider Katalonije Karles Puđdemon obelodanio je da će pregovarati o podršci španskom premijeru Pedru Sančezu da formira vladu ukoliko se ispuni njegov uslov – amnestija za sve koji su imali veze s nezakonitim referendumom o nezavisnosti te španske pokrajine 2017. godine.

Puđdemon se obratio iz Brisela, gde živi otkad je pobegao iz Španije pre šest godina da ne bi odgovarao za separatizam, rekavši da je kraj progona pokreta za nezavisnost pitanje dostojanstva, preneo je "Politiko".

Nekadašnji katalonski predsednik je izjavio da u zamenu za podršku njegove stranke Sančez mora da preduzme značajne ustupke ili će Španci ponovo ići na izbore.

Iako nije eksplicitno zahtevao od premijera da mu dozvoli da održi drugi referendum o nezavisnosti, rekao je da će razgovori zavisiti od  "priznanja i poštovanja demokratskog legitimiteta pokreta za nezavisnost".

Takođe, pozvao je Španiju da garantuje poštovanje postignutih sporazuma i odustane od sudskih postupaka protiv pokreta za nezavisnost.

"Samoopredeljenje podrazumeva priznanje katalonske nacije. Katalonski narod ima pravo na to. Takođe, katalonski jezik treba da bude priznat kao zvanični jezik u institucijama EU", istakao je Puđdemon.

Sedam glasova poslanika iz Puđdemonove partije Junts (Zajedno za Kataloniju) presudni su da bi Sančez mogao da obezbedi još jedan premijerski mandat.

Izbori u Španiji okončani su tako što ni levi ni desni politički blok nije dobio dovoljno glasova da kontroliše parlament od 350 mesta. Bez glasova Puđdemonove stranke Sančez neće moći da formira vladu i Španija će morati da raspiše nove izbore.

image