Poziv na večeru i borba protiv kolonijalizma: Indija menja ime?

Naziv Bharat se koristi u ustavu te južnoazijske zemlje i često se pojavljuje u popularnim pesmama i filmovima

Vlada premijera Narendre Modija zamenila je u pozivnicama za večeru samita Grupe 20 ime Indija drevnom sanskritskom rečju Bharat, odražavajući hinduistički nacionalistički napor njegove stranke da izbriše iz društva ono što smatra nazivima iz kolonijalnog doba.

Predsednica Indije Droupadi Murmu je na pozivnici za večeru gostima koji prisustvuju samitu G-20 nazvana "predsednicom Bharata", prenosi "Blumberg".

Naziv Bharat se koristi paralelno sa Indijom u ustavu te južnoazijske zemlje i često se pojavljuje u popularnim pesmama i filmovima. 

Poslednjih meseci su članovi Modijeve partije Bharatija džanata insistirali na upotrebi sanskritske verzije, ističući da je reč Indija simbol kolonijalnog ropstva i da bi je trebalo ukloniti iz ustava.

Lokalni mediji su izvestili da indijska vlada razmatra mogućnost održavanja posebne sednice u parlamentu nakon samita G-20 zarad promene zvaničnog imena te južnoazijske države u Bharat.

Modijeva politika ima za cilj da osigura da njegova partija BJP pobedi među hindusima koji čine 80 odsto stanovništva. Ona podrazumeva preimenovanje imena nekoliko gradova iz kolonijalne ere, usvajanje zakone o državljanstvu na osnovu vere i uzdržavanje od komentara o nedavnim sukobima hindusa i muslimana. 

Indija je takođe naziv saveza koji je nekoliko opozicionih partija formiralo u julu da bi se suprotstavilo Modiju i njegovoj partiji na nacionalnim izborima.

Viši poslanik u opozicionoj Kongresnoj partiji Šaši Tarur rekao je da vlada ne bi trebalo toliko da žuri da iskoreni naziv Indija.

"Trebalo bi da nastavimo da koristimo obe reči umesto da se odreknemo svog prava na ime koje odiše istorijom, ime koje je priznato širom sveta", rekao je on u objavi na društvenim mrežama.