Britanski "izazivači" nisu dorasli izazovu: Kako su ruske snage razvejale maštarije Zapada

Sve nade koje je Zapad polagao u svoje tenkove raspršene su kada se videlo da britanska borbena vozila nisu ništa efikasnija od nemačkih

Britanski "čelendžeri" (izazivači) definitivno nisu dorasli izazovu koji su im na frontu u Ukrajini postavili Rusi, a imidž tenkova za koje se očekivalo da će na frontu spržiti ruske snage sada je potpuno, i to bukvalno sažežen, dok poslednje nade da je zapadno oružje nešto i moglo da promeni na bojnom polju, nestaju u vidu dima u kome je ovih dana završio i prvi uništeni tenk koji je donirala Velika Britanija.

Rusi su dakle jednu od velikih zapadnih uzdanica pretvorili u zgarište, a sve su prilike da će takvih zgarišta biti još dosta - budući da "čelendžeri" ne pokazuju borbenu efikasnost, pa čak ni sposobnost da prežive rusku vatru.

Prvi uništeni tenk za Britance je sigurno bio poput otrežnjujućeg šamara, budući da su se mesecima ranije kleli u to da će ovi tenkovi sigurno promeniti igru u korist armije Vladimira Zelenskog.

Jedan od onih kojima su usta bila puna "superiornosti" ovih oklopnika, svakako je i kolumnista "Telegrafa" Hamiš de Breton-Gordon koji se predstavlja kao bivši tenkista, a tekstovima koji prognoziraju rusku katastrofu pokušava da se izda i za proroka.

Lažnog po svemu sudeći, budući da je u svim svojim predviđanjima do sad apsolutno omanuo. 

Do sada je, dakle, uspeo da se identifikuje samo kao propagandista.

Da li je svrha njegovih suludih tvrdnji o ukrajinskoj nadmoćnosti na frontu da smanji neraspoloženje zapadnih poreskih obveznika kojima je dojadilo da finansiraju rat Zelenskog i njegovih gazdi iz NATO-a ili je njegovo pisanje priprema za neke nove vojne pošiljke Kijevu - još uvek nije najjasnije, ali je potpuno očigledno da njegove prognoze veze sa realnošću nemaju. Uostalom, isto kao i "statistika" kojom pokušava da ih potkrepi.

"Putinovi demoralisani vojni obveznici su potpuno nespremni za udarnu akciju koja sada pogađa njihove linije. Ukrajinske oklopne formacije počinju da se susreću sa ruskim snagama u borbi i one će razbiti ruske odbrambene linije", pisao je Breton-Gordon u junu, ne znajući koliko će njegove vizije smešno zvučati već u septembru.

Jer, niti su Putinovi vojnici demoralisani, niti ukrajinske "udarne akcije" naročito pogađaju ruske odbrambene linije. Zapravo, situacija je potpuno drugačija, a na sav glas najavljivana ukrajinska kontraofanziva u poslednje vreme liči na totalni fijasko Zapada.

"Ukrajina će slediti zapadnu ideologiju manevarskog ratovanja u kontekstu kombinovanog naoružanja, dok će Rusi slediti sovjetsku doktrinu, oslanjajući se na iscrpljenost protivnika i brojnu nadmoćnost. Oni će ipak otkriti da je oklop zapadnih tenkova daleko otporniji od mesa i kostiju njihovih vojnika, izginuće u velikom broju i izgubiće", predviđao je "Telegrafov" kolumnista, inače nekada i britanski oficir.

Koliko su apsurdne bile njegove vizije, najbolje možda svedoči podatak da su pre nekoliko dana za samo 24 sata u blizini Rabotina u Zaporoškom regionu, Ukrajinske oružane snage izgubile 140 vojnika i šest tenkova. 

Hvalio je Gordon-Breton ukrajinsku agilnost i prilagodljivost i kritikovao strogo rusko poštovanje naredbi, strategija i planova. Sve dok se nije ispostavilo da je ukrajinska prilagodljivost zapravo apsolutna haotčnost i raštrkanost trupa koja i vodi do potpunog vojnog debakla koji je na pomolu.

"Kijevske snage pokazale su se daleko superiornijim u prihvatanju kombinovanog ratovanja. To znači da se tenkovi, pešadija, artiljerija i vazdušna snaga koriste u harmoniji za postizanje svojih ciljeva. Efekat je poražavajući. Gotovo 4.000 ruskih tenkova je uništeno jer nisu bili adekvatno zaštićeni pešadijom i protivvazdušnom odbranom. Desetine hiljada ruskih vojnika je poginulo jer nisu bili pravilno podržani artiljerijom i tenkovima", ubeđuje svoje čitaoce britanski propagandista, čije su brojke tačne koliko i njegove prognoze o tome kako će zapadni tenkovi poraziti Ruse.

Očigledno je da Breton-Gordon ima interes da "bilduje" uspehe ukrajinskih snaga koji zasad potpuno izostaju. Činjenica je, međutim, da se Ukrajina, uprkos svoj gvožđuriji koja je stigla sa Zapada, jedini gubitnik u ovom ratu.

To nam je sredinom avgusta demonstrirao i nemački "Bild" koji je otkrio kako Ukrajina rasipa zapadnu pomoć – da bi osvojili samo jedno selo, Staromajorsko, snage Vladimira Zelenskog izgubile su najmanje 31 oklopno vozilo, uključujući 23 transportera. Isto tako rasipaju i ljudstvo - dovoljno je ilustrativno pomenuti procenu da je Kijev do jula već izgubio oko 60 odsto snaga - neki su poginuli, a neki ranjeni.

Zapadna publika će, međutim, očigledno progutati i bezočne laži kolumniste, samo da bi sebe ubedila da je na pravoj strani istorije.

Tenkovi "čelendžer" i "leopard" uveliko nadmašuju arsenal ruskog teškog oklopnog naoružanja, uveravao je tako Breton-Gordon, sve dok se ovih dana nije ispostavilo da "čelendžeri" gore isto kao "leopardi" kada se nađu na liniji ruske vatre. Rusi ne sumnjaju ni da će ista sudbina dočekati i američke "abramse".

Britanski kolumnista hvalio se obučenošću Ukrajinaca, i poručivao da bi bilo "brže, jeftinije i približno jednako borbeno efektivno" da ruske vojnike ubijaju i na terenima za obuku.

Petnastak dana kasnije, vojni analitičar Skot Riter poručio je da je NATO svesno poslao Ukrajince u smrt, pružajući im neodgovarajuću obuku na simulatorima koji su predvideli sve – osim ruskog otpora. Tada je, u blizini Orehova uništeno ili na bojnom polju napušteno više od 10 odsto od oko stotinak američkih vozila "bredli", a više od 2.000 ljudi je poginulo ili ranjeno. Toliko o Breton-Gordonoj prognozi ruskog "debakla".

Britanac je tada bestidno poredio Putina sa Hitlerom tvrdeći da on donosi pogrešne odluke a da bi borba koja se odvija u Ukrajini, mogla da uđe u istoriju "kao jedna od velikih tenkovskih akcija, pored Kambraja, Kurska i kontranapada Aras". 

"To će sigurno biti kraj ilegalne invazije Moskve, a možda i početak Putinovog kraja", tvrdio je Breton-Gordon ne znajući, ili možda svesno izbegavajući da "predvidi" i da će se njegovim maštarijama o porazu Moskve isprečiti realnost oslikana u srpskoj izreci - "kud si poš'o biciklom na Rusiju?".

Jer, uzimajući u obzir rezultate ukrajinske kontraofanzive, možda bi, da se izrazimo rečnikom Breton-Gordona, zaista bilo "brže, jeftinije i približno jednako borbeno efektivno" da su Ukrajinci u svoj pohod protiv Rusa, umesto tenkovima, krenuli – na dva točka.