Zelenski predložio novog ministra odbrane - diplomiranog menadžera

Prema informacijama iz Vrhovne rade, novi ministar - Rustem Umerov trebalo bi da bude izglasan već u sredu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je bivšeg šefa Fonda državne imovine Rustema Umerova za ministra odbrane zemlje i podneo njegovu kandidaturu Vrhovnoj radi, odnosno parlamentu, na glasanje.

Kako se navodi na sajtu ukrajinskog parlamenta, odgovarajući dokument je registrovan u utorak i prosleđen relevantnom parlamentarnom odboru, preneo je TASS.

Vrhovna rada je danas izglasala ostavku ministra odbrane Alekseja Reznikova. Prema rečima poslanika Jaroslava Železnjaka, glasanje o novom ministru biće održano u sredu.

Usred još jednog skandala u vezi sa korupcijom u ukrajinskom Ministarstvu odbrane, Zelenski je 3. septembra rekao da je odlučio da Reznikova zameni Umerovom. Sledećeg dana, Reznikov je podneo ostavku parlamentu.

Umerov je na čelu ukrajinskog komiteta za državnu imovinu od septembra 2022. Pre toga je bio biznismen i preduzetnik.

Godine 2019. izabran je u Vrhovnu Radu na partijskoj listi Golos (Glas). Završio je Ukrajinsku nacionalnu akademiju za menadžment, odsek finansija i ekonomije, a obučavao se u okviru "Programa razmene budućih lidera" Sjedinjenih Američkih Država.

"Rustem Umerov je po nacionalnosti Krimski Tatarin, ali ga to nije sprečilo da podrži da se 2014. prekine snabdevanje poluostrva vodom iz Severnokrimskog kanala, kojim se obezbeđivalo oko 85 posto potreba za vodom na Krimu, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.