Svet

Bivši direktor Službe bezbednosti Ukrajine: SBU ima odeljenje specijalizovano za ubistva

Nevoljno smo došli do zaključka da moramo da eliminišemo ljude, rekao je nekadašnji prvi čovek SBU Valentin Nalivajčenko u intervjuu za "Ekonomist"
Bivši direktor Službe bezbednosti Ukrajine: SBU ima odeljenje specijalizovano za ubistvawww.globallookpress.com © © Mykola Miakshykov

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) od 2015. ima posebno odeljenje specijalizovano za ubistva ljudi nepoželjnih za kijevski režim, rekao je bivši direktor SBU Valentin Nalivajčenko u intervjuu za "Ekonomist".

"Nevoljno smo došli do zaključka da moramo da eliminišemo ljude", rekao je on.

Prema rečima Nalivajčenka, koji je na čelu SBU bio od 2006. do 2010. i od 2014. do 2015. godine, ukrajinsko rukovodstvo zaključilo je da ne bi bilo dovoljno zatvoriti ljude koje Kijev smatra kolaboracionistima. 

U članku se navodi da je Peta uprava SBU, koja sprovodi operacije ove vrste, osnovana 2015. godine.

Prema navodima, ovo odeljenje je učestvovalo u ubistvu prvog šefa DNR-a Aleksandra Zaharčenka i komandanta bataljona "Sparta" i "Somalija" Arsena Pavlova i Mihaila Tolstiha.

Navodno jedinice za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine obavljaju slične misije. Na primer, specijalne snage su stajale iza ubistva Evgenija Junakova, šefa ruske administracije Velikog Burluka u Harkovskoj oblasti 11. jula 2022. godine, piše "Ekonomist".

Izvor u policiji je 29. avgusta rekao TASS-u da su lica optužena za ubistvo Zaharčenka optužena i za ubistvo komandanta milicije Arsena Pavlova, poznatog po svom pozivnom znaku "Motorola".

Prema izvoru, ima ih četvoro optuženih, u zavisnosti od uloge svakog od njih, terete se za teroristički napad, pomoć u terorističkim aktivnostima, učešće u terorističkoj grupi i špijunažu.

image