Svet

Kina zainteresovana da bude posrednik u traženju mirnog rešenja u Nigeru

Kineska vlada namerava da igra ulogu posrednika uz puno poštovanje zemalja u regionu, rekao je ambasador Kine u Niameju Đeng Feng
Kina zainteresovana da bude posrednik u traženju mirnog rešenja u Nigeru© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Kineska vlada namerava da olakša mirno rešavanje krize u Nigeru nakon državnog udara u julu koji je doveo do uvođenja sankcija ovoj državi i ostavio je suočenu sa pretnjama oružanom akcijom.

"Kineska vlada namerava da igra ulogu posrednika uz puno poštovanje zemalja u regionu", rekao je ambasador Kine u Niameju Đeng Feng tokom sastanka sa premijerom Ali Lamin Zejnom kojeg je na tu funkciju imenovala vojska.

Feng je naveo da, iako Kina stoji uz narod Nigera zbog političke situacije, ostaje privržena svom principu nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Kineski diplomata je nagovestio da će Peking nastaviti sve projekte koji su u interesu nigerijskih vlasti.

Kina nastavlja da bude partner Nijameju u različitim sektorima, uključujući energetiku, naftu i infrastrukturu, pri čemu obe zemlje sarađuju na značajnom projektu naftovoda za izvoz nafte, dužine 2.000 kilometara, koji ima za cilj transport sirove nafte sa polja Agadem u južnom Nigeru do luke Seme u Beninu.

Vojna vlada Nigera suočava se sa rastućim regionalnim i globalnim pritiskom od puča 26. jula, kojim je sa vlasti svrgnut predsednik Mohamed Bazum.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) saopštila je da će preduzeti sva neophodna sredstva za obnavljanje ustavnog poretka u Nigeru, uključujući silu kao poslednje. Prošlog meseca, regionalni blok je rekao da su snage u pripravnosti i spremne da budu raspoređene protiv vođa puča ako se tekući diplomatski napori pokažu neuspešnim.

Alžir je krajem prošlog meseca najavio šestomesečni prelazni plan za obnavljanje ustavnog i demokratskog poretka u Nigeru, nakon predloga vođe državnog udara generala Abdurahmana Čianija da se zapadnoafrička zemlja vrati pod civilnu vlast u roku od tri godine.

EKOVAS, koji je uveo finansijske i ekonomske sankcije Nigeru, odbacio je Čianijev plan tranzicije, nazvavši produženi vremenski okvir provokacijom, piše RT Internešenel.

Sjedinjene Države, Francuska, Holandija i Nemačka su zaustavile neke projekte inostrane pomoći Nigeru nakon puča.

image