Svet

"Ponosni momak" osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na Kapitol: Najduža kazna do sada

Bivši vođa desničarske grupe Enrike Tario proglašen je krivim za pobunjeničku zaveru, iako nije ni bio u Vašingtonu na dan nereda
"Ponosni momak" osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na Kapitol: Najduža kazna do sadaGetty © Stephanie Keith / Stringer

Enrike Tario, bivši vođa desničarske aktivističke grupe "Ponosni momci" (Praud bojz), osuđen je na 22 godine zatvora zbog svoje uloge u organizovanju nereda u Kapitolu u januaru 2021. u pokušaju da spreči proglašenje izborne pobede predsednika Džozeda Bajdena.

Sudija Okružnog suda u SAD Timoti Keli izrekao je kaznu u utorak u Vašingtonu, najdužu među više od 1.100 krivičnih predmeta za nerede u Kapitolu. Keli je ocenio da je Tario počinio teroristički čin, uprkos činjenici da nije bio u Vašingtonu na dan nereda.

"Ja nisam politički fanatik", rekao je Tario na izricanju presude. "Nanošenje štete ili promena rezultata izbora nije bio moj cilj".

Tario je bio u hotelskoj sobi u Baltimoru, tokom upada u Kapitol, u skladu sa sudskim nalogom da ostane van grada u vezi sa nepovezanim hapšenjem dva dana pre nereda.

Tužioci, koji su tražili kaznu od 33 godine zatvora, tvrdili su da je Tario bio vođa zavere da se zaustavi prenos vlasti na Bajdena sa tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Tario je, navodno, slao poruke iz svoje hotelske sobe ohrabrujući članove "Praud bojza" koji su učestvovali u neredima.

Desetine "Ponosnih momaka" procesuirano je zbog navodne uloge u napadu na Kapitol. Još tri člana grupe osuđeni su na zatvorske kazne od 15 do 18 godina. Stjuart Rouds, predsednik druge grupe aktivista, "Čuvari zakletve", takođe je osuđen na 18 godina, što je do Tarija bila najduža zatvorska kazna zbog nereda.

Republikanski poslanici optužili su Bajdenovu administraciju da je stvorila "dvostepeni“ pravosudni sistem, oštro kažnjavajući Trampove pristalice optužene za upad u Kapitol, istovremeno oslobađajući levičarske aktiviste uključene u nerede "Crni životi su važni" (BLM) 2020. u kojima je bilo žrtava.

Prošlogodišnja anketa je pokazala da 79 odsto američkih glasača veruje da zemlja ima "jedan skup zakona za političare i Vašington, a drugi za obične Amerikance".

Trampa je opozvao Predstavnički dom pod kontrolom demokrata 13. januara 2021. zbog njegove navodne uloge u orkestriranju nereda. On je negirao bilo kakvu umešanost, insistirajući da su optužbe politički motivisane. Istovremeno, Tramp nastavlja da tvrdi da je zapravo pobedio na izborima 2020. godine, ali da mu je pobeda "ukradena".

image