Blinken u Kijevu, još milijarda za Ukrajinu; Moskva: Do poslednjeg Ukrajinca

Kao i ranije Bajden, i američki državni sekretar je granicu prešao vozom iz Poljske

Američki državni sekretar Antoni Blinken stigao je u Kijev, javljaju ukrajinski mediji.

Kako prenosi Si-En-En, u pitanju je Blinkenova treća poseta ukrajinskoj prestonici od početka ruske SVO.

Govoreći o poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu, portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinske ratne napore do poslednjeg Ukrajinca, ne štedeći ništa.

Blinkenovo prvo stajalište, nakon kratke posete američkoj ambasadi, bilo je vojno groblje, a kasnije bi trebalo da se sastane sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Iako je njegova poseta držana u tajnosti, američki mediji su, pozivajući se na zvaničnike Stejt departmenta, da će Blinken najaviti više od milijardu dolara novih sredstava za Ukrajinu.

"U više navrata smo čuli izjave da nameravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god je potrebno. Drugim rečima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u de fakto ratnom stanju i da vode ovaj rat do poslednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac", rekao je Peskov.

Portparol predsednika Rusije je naglasio da to neće moći da utiče na tok specijalne vojne operacije.

Zamenik zvaničnog predstavnika Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je na brifingu za novinare da nema nikakve informacije o putovanjima osoblja Stejt departmenta, prenele su RIA Novosti.

Podsetimo, i poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena držana je u tajnosti, sve dok se on nije pojavio na trgu u glavnom gradu Ukrajine. Kao i Bajden, i Blinken je granicu prešao vozom iz Poljske.

Tek nakon prvih fotografija stigla je potvrda da je Vašington od Moskve tražio bezbednosne garancije za Bajdenovo putovanje.