Svet

Sukob među saveznicima: Ukrajinskim poslanicima zabranjena putovanja u Poljsku

Razlog za zabranu je neslaganje Ukrajine i Poljske oko embarga na uvoz ukrajinskih žitarica
Sukob među saveznicima: Ukrajinskim poslanicima zabranjena putovanja u PoljskuGetty © Photo by Brendan Hoffman/Getty Images

Ukrajinskim poslanicima u Vrhovnoj radi privremeno je zabranjeno da putuju u Poljsku, prenosi poljski "Onet" pozivajući se na nekoliko izvora u Radi.

Izuzetak su samo službena poslovna putovanja u okviru parlamentarnih delegacija u Savetu Evrope, NATO-u i u okviru međuparlamentarne saradnje po zvaničnom pozivu. 

Razlog za zabranu je sukob Ukrajine i Poljske oko embarga na uvoz ukrajinskih žitarica.

Zabranu putovanja u Poljsku potvrdio je, između ostalih, poslanik opozicione "Evropske solidarnosti" i kopredsedavajući ukrajinsko-poljske parlamentarne grupe Mikola Knjažicki koji je trebalo da bude jedan od gostiju Ekonomskog foruma u Karpaču. 

"Neće me pustiti. Hoću da idem, ali me ne puštaju preko granice. Zašto? Ukrajinski savet ministara je izdao nezakonitu naredbu da se poslanici ne puštaju", navodi.

Izvori bliski organizatorima foruma potvrđuju da Knjažicki neće biti u Karpaču.

"Prošle nedelje su mnogi ukrajinski poslanici odustali od učešća", objasnili su.

Ambasador Ukrajine u Poljskoj nije osporio postojanje navodne zabrane, samo je ukazao na izuzetke.

Putovanja nisu potpuno zabranjena, poslanici mogu ići na službena poslovna putovanja u sastavu parlamentarnih delegacija pri Savetu Evrope, NATO-u i u okviru međuparlamentarne saradnje na zvaničan poziv parlamenata drugih zemalja.

image