Svet

Britanija priznala šta to tamo gori - Rusi spalili naš "čelendžer"

Ruska artiljerija je pogodila tenk koji je tada počeo da gori, posada je pokušala da ugasi požar, ali tu je doleteo novi udar sa ruske strane i dokrajčio britansku vojnu mašinu, objasnio je Grant Šaps
Britanija priznala šta to tamo gori - Rusi spalili naš "čelendžer"www.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Novi ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps potvrdio je za "Skaj njuz" da je ruska vojska uništila tenk "čelendžer 2" u zoni Specijalne vojne operacije, što je prvi takav slučaj u skoro 30 godina korišćenja ovog modela tenka.

"Mogu da potvrdim da je to tako", bio je jasan ministar komentarišući informacije sa ukrajinskog fronta o spaljenom "slavnom izazivaču".

Ruska artiljerija je pogodila tenk koji je tada počeo da gori, posada je pokušala da ugasi požar, ali tu je doleteo novi udar sa ruske strane i dokrajčio britansku vojnu mašinu, objasnio je ministar odbrane Velike Britanije.

"Posada od šest ukrajinskih vojnika je preživela", dodao je i utešio gledaoce pričom da su ovakvi gubici tipični za vojni sukob.

London ne planira da pošalje Kijevu novi tenk u zamenu za stari, istakao je Šaps i dodao da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok je na funkciji.

Dan ranije je društvenim mrežama kružio snimak spaljenog tenka britanske proizvodnje "čelendžer", što bi, kako je "Gardijan" pisao značilo da su Rusi prvi koji su ikada u borbi uništili britanski tenk koji je u upotrebi od 1994. godine.

Velika Britanija je Ukrajini poslala ukupno 14 ovakvih tenkova.

Zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje i vojnu opremu, iako je Moskva više puta upozoravala da zapadna vojna pomoć ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Zapad ne želi da se sukob reši mirnim putem već insistira na pobedi Rusije na bojnom polju, što znači da ih čekamo na bojnom polju, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov 24. avgusta iz Johanesburga.

image