Amerika preti Severnoj Koreji: Platićete budete li slali oružje Rusiji

Isporuka naoružanja Moskvi "neće se dobro odraziti na Severnu Koreju", ističe američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan

Sjedinjene Američke Države zapretile su Severnoj Koreji da će "platiti cenu" ako Rusiju bude snabdevala oružjem, preneo je "Gardijan".

"Davanje oružja Rusiji neće se dobro odraziti na Severnu Koreju i ona će platiti cenu za to u međunarodnoj zajednici", poručio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima u Beloj kući.

Uprkos tome što Amerika tvrdi da aktivno napreduju pregovori o predaji oružja Moskvi, Kremlj je ranije saopštio da "nema šta da kaže" o izjavama američkih zvaničnika da Kim Džong Un planira da ovog meseca putuje u Rusiju kako bi sa Vladimirom Putinom razgovarao o isporuci oružja Moskvi.

"Nastavljamo da stiskamo rusku odbrambenu industrijsku bazu, a Moskva sada traži bilo koji izvor koji može da pronađe za robu kao što je municija. I dalje ćemo pozivati Severnu Koreju da se pridržava svojih javnih obaveza da neće isporučivati Rusiji oružje koje će na kraju ubiti Ukrajince", rekao je Salivan.

Portparolka američkog saveta za nacionalnu bezbednost Edrijen Votson rekla je u ponedeljak da bi Kim i Putin mogli da se sastanu, a "Njujork tajms" je citirao neimenovane američke i savezničke zvaničnike koji tvrde da Kim planira da već sledeće nedelje otputuje u Rusiju da se sastane sa Putinom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u julu posetio Pjongjang kako bi prisustvovao izložbama naoružanja koje je uključivalo severnokorejske zabranjene balističke rakete, izjavio je u ponedeljak da dve zemlje razgovaraju o mogućnosti održavanja zajedničkih vojnih vežbi.

Iako je Kim kao vođa više putovao u inostranstvo nego njegov otac, njegova putovanja se, podseća britanski list, obično odvijaju pod velom misterije i uz jako obezbeđenje.

Kim je na nekim od svojih putovanja upravljao svojim ličnim avionom ruske proizvodnje, ali su američki zvaničnici "Njujork tajmsu" rekli da bi ovoga puta mogao da oklopnim vozom pređe preko kopnene granice Severne Koreje sa Rusijom.