Nemačka potpisala ugovor sa Italijom, Španijom i Švedskom o razvoju naslednika "leoparda"

Ako bude postignut, dogovor će izazvati negodovanje u Francuskoj, koja se 2017. složila sa Berlinom da razvije zajednički francusko-nemački tenk koji bi nasledio nemački "leopard 2" i francuski "lekler", navode mediji

Berlin je potpisao sporazume sa Rimom, Madridom i Stokholmom o razvoju naslednika tenka "leopard 2".

Projekat će voditi kompanije "Kraus-Mafej Cegman" (KMV) i "Rajnmetal", nemački proizvođači oružja koji prave "leopard 2", izvestio je nemački list "Handelsblat", pozivajući se na neimenovane izvore.

List navodi da partneri u okviru dogovora planiraju da apliciraju kod Evropskog odbrambenog fonda kako bi obezbedili više od 100 miliona evra, dodajući da će projekat uključiti i švedski kompaniju "Saab i italijansku kompaniju "Leonardo", ali još nije objavljeno koja bi španska kompanija učestvovala.

Ako bude postignut, dogovor će izazvati negodovanje u Francuskoj, koja se 2017. složila sa Berlinom da razvije zajednički francusko-nemački tenk koji bi nasledio nemački "leopard 2" i francuski "lekler", u okviru projekta opterećenog kašnjenjima i nesuglasicama, navodi Rojters.

"Handelsblat" piše da bi novi ugovor o tenkovima bio nazadovanje francusko-nemačke saradnje u odbrambenim poslovima, iako je moguće da se oba projekta nastave.