Svet

Kakve su posledice uništavanja prvog "čelendžera"?

Uništenje "neuništivog" zapadnog tenka šalje zabrinjavajuću poruku SAD u trenutku kada se Vašington sprema da šalje svoje "abramse" u Ukrajinu
Kakve su posledice uništavanja prvog "čelendžera"?Getty © Andrew Matthews/WPA Pool/Getty Images

Uništenje britanskog tenka "čelendžer" od strane ruskih snaga u Ukrajini moglo bi da ima posledice na pristup Londona i Vašingtona naoružavanju Kijeva, smatra vojno-komentatorski portal "Militari voč".

Ove nedelje je na društvenim mrežama počeo da kruži snimak spaljenog tenka britanske proizvodnje "čelendžer", a "Gardijan" je zatim pisao da to znači da su Rusi prvi koji su ikada u borbi uništili ovaj britanski tenk, koji je u upotrebi od 1994. godine.

Uništenje "čelendžera" potvrdio je zatim novi britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Kako ocenjuje "Militari voč", uništenje jedinog tenka koji je doskora uživao reputaciju neuništivosti šalje zabrinjavajuću poruku Sjedinjenim Državama, koje će uskoro krenuti sa isporukom svojih tenkova "M1A1 abrams" ukrajinskoj vojsci.

Portal podseća da Kijev dobija degradiranu verziju američkih tenkova, za razliku od britanskih "čelendžera" koji su došli netaknuti iz arsenala vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

Ostaje da se vidi da li će Britanija krenuti ka brzom nadoknađivanju ukrajinskih gubitaka ili će poslednji trijumf Rusije u sukobu protiv zapadnog oklopa navesti Zapad da preispita svoju poziciju u sukobu, zaključuje "Militari voč". 

Britanski "čelendžeri" su prvi put u Ukrajini primećeni u julu, a snimak uništenja jednog tenka ovog tipa dolazi u periodu kada se ruske protivtenkovske rakete "vihor-1" koje ispaljuju helikopteri "Ka-52" pokazuju kao glavna prepreka ukrajinskoj oklopnoj ofanzivi, napominje ovaj portal.ž

image