Svet

Afrička unija u G20 dobija isti status kao i EU

Odluka o dodeli stalnog članstva biće objavljena ovog vikenda
Afrička unija u G20 dobija isti status kao i EUwww.globallookpress.com © Pradeep Gaur/Keystone Press Agency

Grupa G20 pristala je da Afričkoj uniji dodeli status stalnog članstva, tvrde dobro upućeni izvori "Blumberga", koji su najavili da će odluka zvanično biti objavljena ovog vikenda tokom samita u Indiji.

Tako bi Afrička unija koja ima 55 članova i trenutno je klasifikovana kao "pozvana međunarodna organizacija", dobila isti status kao i EU, tvrde izvori ovog medija.

Ova inicijativa deo je nastojanja da se afričkim zemljama pruži prilika za jači glas o globalnim pitanjima kao što su klimatske promene i tržišta u nastajanju, posebno pošto tržišta u razvoju na takozvanom Globalnom jugu preuzimaju sve značajniju ulogu u svetskim poslovima.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je domaćin samita, postavio je kao prioritet davanje punopravnog članstva Afričkoj uniji, a za članstvo Unije u G20 na poslednjem samitu G7 zalagala se i Đorđa Meloni.

Početkom maja, tokom posete sedištu Afričke unije u Etiopiji, nemački kancelar Olaf Šolc takođe je stao iza poziva da blok postane stalna članica G20. Šolc je tvrdio da Afrika mora da dobije veću međunarodnu ulogu kako bi pokazala svoj rastući značaj u sve rascepkanijem i višepolarnom svetskom poretku.

Evropska unija, prema pisanju "Blumberga" želi da preuzme zasluge za ovakav korak G20, a lideri bloka planiraju da na marginama samita održe i skup na visokom nivou sa afričkim liderima, koji će ovog puta preskočiti kineski predsednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin.

Nazvan "mini samit", ovakav sastanak Evropa-Afrika uključiće i diskusiju o posledicama sukoba u Ukrajini na globalnu bezbednost hrane, što je, kako se navodi, "situacija koja preti da eskalira" nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu.

Teme će biti i napori da se reformiše globalna finansijska arhitektura, poboljšanje uslova za privatne investicije i infrastrukturne projekte u Africi, kao i situacija u regionu Sahela.

image