Kako je ruski admiral Ušakov postao persona non grata na Krfu

Na spomeniku na Vidu u znak sećanja na oslobođenje Krfa 1799. godine pod vođstvom admirala Fjoroda Ušakova više nema ruske zastave na jarbolu, navodno, zbog situacije u Ukrajini

Dok brod polako pristaje na Vido, ostrvo smrti i beleg srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu, jedna od prvih stvari koje su turisti koji su posvećivali srpski mauzolej krajem avgusta još sa palube broda mogli da vide jesu dva velika jarbola. Na jednom se vijorila grčka zastava, dok je drugi bio prazan.

Jarboli su postavljeni pored spomenika podignutog 2011. godine Grcima i Rusima "palim za slobodu i pravoslavnu veru svojih otaca" u znak sećanja na oslobođenje Krfa 1799. godine pod vođstvom admirala Ušakova, kako se navodi na spomen-tabli.

Usledilo je i objašnjenje turističkog vodiča o praznom jarbolu: sa njega je, zbog situacije u Ukrajini, skinuta ruska zastava.

Jedan od najčuvenijih ruskih admirala i svetitelj Ruske pravoslavne crkve Fjodor Ušakov predvodio je rusko-tursku flotu koja je oslobodila Krf od francuskih okupacionih snaga 1799. godine u pomorskoj bici koja se smatra jednom od brilijantnijih u ruskoj istoriji.

Do tada, ostrvska tvrđava na Krfu smatrala se neosvojivom, ali pala je pred ruskim admiralom za kojeg se obavezno ističe da u svojoj pomorskoj karijeri nije izgubio nijednu bitku. Nakon oslobođenja Krfa, Ušakov je postao admiral, a odlikovali su ga za ovu pobedu i ruski car i Otomanska imperija. Već naredne godine, osnovana je Republika Sedam ostrva za koju se navodi da je bila prva samostalna grčka državna uprava od pada Carigrada.

Spomenik admiralu Ušakovu nalazi se i u samom gradu Krfu, u podnožju tvrđave Neo frurio, a u martu prošle godine, nesumnjivo ponovo zbog "situacije u Ukrajini" bio je na meti vandala. U jeku anti-ruske histerije na obeležje ruskom admiralu bačena je crvena farba. O tome je izvestila i Ruska ambasada u Grčkoj tražeći od nadležnih organa da što pre pronađu počinioce, a spomenik vrate u prvobitno stanje.

"Ovo je još jedan anti-ruski čin koji je usmeren i na naše zajedničko istorijsko nasleđe", navela je tada ambasada u svom saopštenju.

A to zajedničko istorijsko nasleđe, baš ono vezano za Krf i rusku flotu, do pre samo nekoliko godina, negovalo se na najvišem nivou.

Tako je 2016. organizovan Prvi međunarodni festival hrišćanske kulture "Rusija-Grčka: Zajedno kroz vekove" kojem je prisustvovalo više od 7.000 ljudi, a godinama unazad na grčkom ostrvu organizovala se "Ruska nedelja na Jonskim ostrvima", velika manifestacija posvećena upravo zajedničkom sećanju na bitku iz 1799. godine i čuvenog admirala Ušakova.

Ovoj svečanosti održanoj pre četiri godine prisustvovao je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je podsetio na značaj zajedničke istorije ruskog i grčkog naroda u kojoj admiral Ušakov igra ključnu ulogu i zahvalio se Grcima što čuvaju uspomenu na njega.

Tada je u luku grada Krfa, specijalno za ovu priliku, uplovila ruska fregata "Admiral Makarov" Crnomorske flote.

Danas se i ruska zastava na istorijskom spomeniku smatra provokacijom, dok pojedini grčki istoričari i publicisti, kako se može pročitati na internetu, žale za Napoleonovom čizmom i vajkaju se da su ih Rusi 1799. godine istrgli iz "zagrljaja" zapadne demokratije i evropskih vrednosti i nametnuli im – slobodu.