Evropska komisija: Finansijska pomoć Ukrajini 18 milijardi evra

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je Ukrajini neophodna finansijska podrška jer je deficit budžeta za 2023. godinu procenjen na 38 milijardi dolara

Evropska unija će izdvojiti dodatnu finansijsku pomoć Ukrajini u visini od 18 milijardi evra za 2023. godinu, u vidu "veoma povoljnih zajmova", navodi se u saopštenju koje je objavila Evropska komisija nakon telefonskog razgovora predsednice EK Ursule fon der Lajen i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi RT.

Fon der Lajen i Zelenski razgovarali su, kako je objavljeno, o pooštravanju sankcija Rusiji, ali i o važnosti nastavka inicijative za žitarice kako bi se izbegla prehrambena kriza.

Fon der Lajen obećala je ukrajinskom predsedniku da će pružiti maksimalnu pomoć Kijevu u pripremama za zimu, kao i u produženju prehrambenog ugovora sa Rusijom, koji ističe u drugoj polovini novembra.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da bi finansijska podrška iznosila 1,5 milijardi evra mesečno, odnosno 18 milijardi evra na godišnjem nivou i mogla bi da doprinese podršci reformama u Ukrajini u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Ukrajinski predsednik je 25. oktobra, tokom konferencije u Berlinu, na kojoj se govorilo o obnovi Ukrajine, istakao da je Ukrajini neophodna finansijska podrška jer je deficit budžeta za 2023. godinu procenjen na 38 milijardi dolara.

Od 2014. godine, EU je Ukrajini obezbedila više od pet milijardi evra u okviru nekoliko programa "makrofinansijske pomoći", kako bi podržala sprovođenje "široke agende reformi" u oblastima kao što su borba protiv korupcije, uspostavljanje nezavisnog pravosuđa i vladavine prava.

Od početka specijalne vojne operacije, Ukrajini je uplaćeno 10 milijardi evra od strane zemalja EU, podaci su Evropske komisije.