Svet

Ruski obaveštajci: SAD razmatraju atentat lidera puča u Nigeru

Vašington smatra da bi atentat putem proksi agenta bilo bolje rešenje od vojne intervencije EKOVAS-a, navodi Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije (SVR) u izveštaju
Ruski obaveštajci: SAD razmatraju atentat lidera puča u Nigeruwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Američka vlada razmatra da li da izvrši atentat na čelnike nove vojne administracije u Nigeru, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR).

Bela kuća "nije zadovoljna" razvojem događaja u bivšoj francuskoj koloniji, ali ne želi da se osloni na vojnu intervenciju suseda Nigera iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS), navodi se u izveštaju SVR objavljenom u četvrtak, prenosi RT Internešenel.

Vašington smatra da bi atentat putem proksi agenta bilo bolje rešenje, navodi ova obaveštajna služba.

EKOVAS je zapretio invazijom na Niger kako bi vratio svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na funkciju, ali pretnje do sada nisu potkrepljene delima. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da će njegova država podržati vojnu akciju bloka.

"Predstavnici američkih specijalnih službi direktno razgovaraju sa partnerima koji bi mogli da izvrše atentate" u Nigeru, navodi SVR.

Poželjni kandidati bi bili ljudi koji su prošli "specijalnu obuku iz Pentagonovih škola" i koji pripadaju užim krugovima lidera tranzitorne vlasti.

CIA ima čitavu istoriju pokušaja atentata na stranom tlu, navodi RT Internešenel. Bivši lider DR sadašnjeg Konga Patris Lumumba i kubanski lider Fidel Kastro bili su mete višestrukih američkih zavera za ubistva, kako je otkrio Crkveni komitet američkog Senata sedamdesetih.

Američki predsednik Džerald Ford je izvršnom uredbom iz 1976. eksplicitno zabranio zaposlenima u američkoj vladi da učestvuju u političkim zaverama o ubistvima.

Predsednik Džejms Karter proširio je zabranu 1978. na pojedince "koji deluju u ime" Vašingtona, dok je predsednik Ronald Regan uklonio "političko" iz formulacije 1981. godine.

"Izgleda da je Bela kuća odlučila da pribegne starim i, kako kažu, proverenim rešenjima, nakon što se suočila sa onim što doživljava kao neverovatno i neprijatno geopolitičko buđenje Afrike", navodi se u proceni SVR.

Ruska agencija je sugerisala da će američka vlada svaku akciju protiv administracije Nigera označiti kao "jačanje demokratije."

image