Svet

Ma samo što nije: Ukrajina "nikada nije bila bliža" članstvu u NATO, tvrdi Stoltenberg

Na samitu NATO u julu Kijev nije dobio mapu puta za pristupanje vojnom bloku koji predvode SAD
Ma samo što nije: Ukrajina "nikada nije bila bliža" članstvu u NATO, tvrdi StoltenbergGetty © Sean Gallup / Staff

Ukrajina je bliža nego ikada ulasku u NATO, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, dodajući da Rusija "ne može da stavi veto" na buduće članstvo Kijeva.

Šef NATO-a je poslanike Evropskog parlamenta obavestio o saradnji NATO i EU. Stoltenberg je insistirao da dve strane "dele iste vrednosti i iste izazove".

Deo njegovog obraćanja bio je posvećen onome što je NATO ponudio Ukrajini na nedavnom samitu u Litvaniji. Kijevu nije pružena mapa puta ka članstvu koju je tražio, ali mu je obećana veća vojna pomoć, zastupljenost kroz novostvoreni savet i prilika da preskoči korak koji kandidati za NATO obično moraju da pređu.

"A ove tri stvari, interoperabilnost, Savet NATO-Ukrajina i uklanjanje zahteva za Akcioni plan za članstvo Ukrajine, pokazuju da Ukrajina nikada nije bila bliže članstvu u NATO-u nego sada", izjavio je Stoltenberg.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je uoči julskog samita da će Ukrajina morati da ispuni određene uslove pre nego što uđe u blok. Države članice NATO-a su takođe isključile ulazak Ukrajine pre nego što se reši sukob sa Rusijom.

Nakon državnog udara u Kijevu 2014. koji je podržao Zapad, Ukrajina je proglasila članstvo u EU i NATO svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ugradivši ove težnje u svoj ustav.

Taj stav je pomogao da se podstaknu tenzije sa Rusijom, koja NATO smatra neprijateljskom organizacijom i decenijama se protivi njegovom širenju u Evropi. Blok je prvo obećao da će Ukrajina na kraju postati članica tokom samita 2008. u Bukureštu.

Rusija je zatražila da Ukrajina bude neutralna država koja ne ugošćuje strane vojne snage. Moskva je 2021. pokušala da pregovara o bezbednosnom aranžmanu koji bi rešio njene zabrinutosti, pozivajući NATO da povuče svoju vojnu infrastrukturu sa ruske granice i obustavi svoje širenje. Predlog je, međutim, odbijen.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je učešće NATO-a u Ukrajini kao jedan od ključnih razloga Specijalne vojne operacije.

Obraćajući se poslanicima EP, Stoltenberg je ponovio stav NATO-a da "Rusija ne može staviti veto na članstvo bilo koje suverene nezavisne države u Evropi".

image