Svet

Ilon Mask: Kako sam sprečio napad na Sevastopolj

Nedavno se pojavila informacija da je američki milijarder odbio da bude saučesnik Kijeva i Zapada u sukobu u Ukrajini
Ilon Mask: Kako sam sprečio napad na SevastopoljGetty © Win McNamee

Američki milijarder Ilon Mask oglasio se povodom navoda da je tajno naredio inženjerima da isključe satelitsku komunikacionu mrežu njegove kompanije "Starlink" u blizini obale Krima da bi omeli ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, što je naveo pisac Volter Ajzakson u Maskovoj biografiji pod nazivom "Ilon Mask", koja treba da bude objavljena 12. septembra.

"Postojao je hitan zahtev vladinih organa da se 'Starlink' aktivira sve do Sevastopolja", pojasnio je Mask i dodao da je bila očigledna namera da se najveći deo ruske flote potopi.

"Da sam pristao na njihov zahtev, onda bi 'Spejs iks' bio eksplicitno saučesnik u velikom činu rata i eskalacije sukoba", napomenuo je Mask.

Milijarder je poručio da bi obe strane trebalo da pristanu na primirje.

"Svaki dan koji prođe, sve više ukrajinske i ruske omladine umire da bi stekli i izgubili male delove zemlje, a granice se jedva menjaju. Ovo nije vredno njihovih života", naveo je Mask.

Navodno, cela epizoda se desila prošle godine, prenosi "Si-En-En" isečak iz biografije.

Mask se navodno odlučio na taj potez zbog straha da bi Rusija na ukrajinski napad na Krim mogla odgovoriti nuklearnim oružjem, ističe Ajzakson, navodeći da je taj strah bio potkrepljen Maskovim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacione sisteme, neposredno pre početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, Mask je pristao da Ukrajini obezbedi milione dolara vredne satelitske terminale "Starlinka", koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije.

Kada je Ukrajina počela da koristi "Starlink" terminale za napade na Rusiju, Mask je počeo da preispituje tu odluku.

On je ubrzo razgovarao telefonom sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, načelnikom generalštaba američke vojske Markom Milijem i ruskim ambasadorom u SAD da bi preneo svoju zabrinutost i Vašingtonu i Moskvi, piše Ajzakson.

Naveo je da je zamenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov tražio od Maska da obnovi vezu za podvodne dronove, na šta je on odgovorio da neće ponovo uključiti satelitsko pokrivanje Krima jer, kako je naveo, Ukrajina "sada ide predaleko".

image